Отидете към основна версия

63 022 47

ADAC: Тест на зимни гуми (сезон 2016/2017)

  • adac-
  • тест-
  • зимни гуми-
  • 2016/2017

Топлите дни свършиха и за водачите на моторни превозни средства е ясно, че е време за зимни гуми. На тези от вас, на които им предстои покупка на такива гуми може би ще е от полза тестът на немците от ADAC.

Немският автомобилен клуб ADAC продължава да прави ежегодните си тестове и класации на зимни, като ни помага да изберем най-добрите марки и модели. Тази година за изпитания немците взеха 13 модела зимни гуми с размер 225/45 R17. Ето и моделите, подредени по азбучен ред.

BFGoodrich g-Force Winter, Bridgestone Blizzak LM001, Dunlop Winter Sport 5, Firestone Winterhawk 3, Goodyear Ultragrip Performance Gen-1, Hankook Winter i*cept evo2 W320, Matador MP 92 Sibir Snow, Nokian WR D4, Pirelli Winter Sottozero 3, Uniroyal MS plus 77, Viking SnowTech II, Vredestein Wintrac Xtreme S, Yokohama W*drive V905.Любопитното този път е, че в тазгодишния тест на ADAC само едни гуми заслужиха оценка "Добри", а всички останали бяха обозначени като "Удовлетворителни" или "Посредствени". Още нещо интересно е, че нито един от моделите не получава оценка "Лоши".

И така първото място в теста на ADAC е за марката Dunlop. Именно моделът Winter Sport 5 заслужи оценката "Добри". Следващите 10 модела в подреждането са обозначени като "Удовлетворителни" заради някои малки недостатъци. Така например при Pirelli, Goodyear и Uniroyal проблемите са на сух студен асфалт, а при Firestone, Hankook и Viking - на мокра настилка.

Bridgestone и Vredestein не се представят добре на сняг, а Nokian и Yokohama показват отлични резултати, но са оценени по-слабо от Dunlop заради по-бързото си износване. Оценката "Посредствени" специалистите от ADAC присъждат на Matador и BFGoodrich, които не се представят никак добре на мокра настилка.

Любопитното е, че тази година гумите се тестват и за т.нар. аквапланинг, при който най-добри резултати дават продуктите на Bridgestone и Uniroyal. При упражнението за сцепление при потегляне на сняг пък най-добри са Goodyear, а най-слабо се представят Pirelli и Bridgestone.
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини