Отидете към основна версия

19 816 15

Чочоне от новата ера

  • mercedes-benz-
  • e-klasse-
  • s213-
  • amg e 63-
  • чочоне

Макар да окупира централно място в потока автомобилни новини за деня, първият пикап в историята на Mercedes-Benz надали ще успее да засенчи новото поколение на суперседана AMG E 63. Новото правнуче на легендарното Чочоне вече няма задно предаване, но пък се е сдобило с дрифт режим, който може да праща до 100% от тягата към задния мост. Немците определят модела като най-мощната E-Klasse на всички времена.

AMG E 63 S213 дебютира в две модификации - 4MATIC+ и S 4MATIC+. Двигателят им е еднакъв, но в първия вариант 4.0-литровият V8 с два турбокомпресора развива 571 к.с. и 750 Нм, а във втория - 612 к.с. и 850 Нм. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема съответно 3.4 и 3.3 секунди.

Автоматичната скоростна кутия AMG Speedshift с два съединителя има девет предавки. Системата за изключване на половината цилиндри при ниски натоварвания се монтира серийно и според Mercedes-Benz спомага за разход под 9 л/100 км.

Двигателят на версията E 63 S 4MATIC+ е окачен на динамични опори, които гасят вибрациите и колебанията. Така се подобрява сцеплението на колелата с пътя, постигат се по-високи скорости в завой и се постига по-бързо ускорение в пределни режими - например на писта.

Новият дрифт режим е достъпен само за модификацията с индекс S. Активира се чрез лопатките зад волана и изключва стабилизиращата програма, а скоростната кутия преминава на ръчно управление. Докато водачът не го изключи, целият въртящ момент се предава на задните колела.

Останалите работни режими включват Comfort, Sport, Sport Plus и Individual. Всеки от тях променя работния алгоритъм на трансмисията, отзивчивостта на педала на газта и настройките на пневматичното окачване. "Стандартният" E 63 AMG има механичен блокаж на задния диференциал, а S-версията - електронен.

AMG-версията се отличава от стандартната E-Klasse по радиаторната решетка, оформлението на броните и видимо по-мощните спирачки. Огледалата са поместени в челни корпуси, а на багажника има малък спойлер.

E 63 AMG S213 може да се поръча с адаптивен круиз контрол, услуга "Иконом" и функцията Remote Online, която позволява да се определи местоположението на колата или дистанционно да се пусне отоплението в салона.

Новото Чочоне ще бъде показано на живо на 16 ноември, когато започва автосалонът в Лос Анджелис. Цените ще бъдат обявени през януари догодина, а стартът на продажбите е насрочен за март.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини