Отидете към основна версия

80 068 14

Серийните автомобили с най-малки двигатели

  • двигатели-
  • малки автомобили

Двигателите винаги са били и ще бъдат увлекателна тема за специалисти и лаици, но в повечето случаи се говори за най-мощните, най-големите, най-сложните и т.н. Сега обаче ще насочим вниманието ви върху най-малките моторчета, монтирани на серийни автомобили. И тук не става въпрос за модерния напоследък даунсайзинг. Ще говорим за коли, които са разработени изначално с двигатели с малка кубатера.

Smart ForTwo (898 см3)Първото поколение на модела разполага с 599-кубиков мотор, който е трицилиндров. Впоследствие това моторче, дело на Mercedes-Benz, е модернизирано до по-сериозните 698 кубика, а дизеловата вариация разполага с "гигантски" работен обем от 799 кубика. В момента Smart ForTwo е достъпен с два агрегата и даже с механична скоростна кутия. Най-малкият от тях е с обем 898 см3, разполага с турбокомпресор и е дело на Renault Group. Това моторче е форсирано до 90 конски сили, като пиковият му момент е 136 Нм - характеристики, които са абсолютно достатъчни за малкото купе. Същият агрегат присъства и в моделите Logan и Sandero на Dacia.

Fiat 500 (875 см3)Майсторите на малки автомобили от Fiat имат в арсенала си един много любопитен двигател. Става дума за т.нар. TwinAir мотор, кой е двуцилиндров. Работният му обем е 875 кубически сантиметра, мощността - 85 коня, а максималният въртящ момент - 145 Нм. Още от особеностите на агрегата включват турбокомпресор, както и система за многоточково впръскване на горивото. Интересното е, че за модела 500 този мотор не е базов. Предназначен е за средните нива на оборудване. Разходът на гориво е 3.8 литра, а ускорението от 0 до 100 става за 11 секунди. Изключително ниски са и нивата на вредни емисии.

Caterham Seven 165 (660 см3)Марката, която е специализирана в производството на спортни автомобили, изненада всички с творението си, наречено Seven 160 (165 в континентална Европа). Двигателят е с работен обем от само 660 кубика, но въпреки това може да ускори автомобила до скорост от 162 км/ч. Двигателчето на Caterham Seven 165 е дело на Suzuki и развива мощност от 80 к.с. Максимално опростената и олекотена конструкция на автомобила обаче му позволява ускорение от 0 до 100 км/ч за впечатляващите 6.5 секунди. Отсъствието на серво на волана и други "комфортни" опции намаляват теглото и правят колата доста емоционална за управление.

Tata Nano (624 см3)​Това е най-евтината кола в света вече осма поредна година. Въпреки ниската цена продажбите на Nano продължават да бележат спадове, но автомобилчето все още се продава в Индия. Заради строгите мерки за безопасност индийците не могат да продават автомобилчето на територията на Европа. Иначе Tata Nano се оборудва с 624-кубиково двуцилиндрово двигателче, наречено "квадратно". Прозвището идва от факта, че диаметърът на цилиндъра е равен на хода на буталото - 72.5 мм. Ускорението до 100 не е мерено, защото на практика това е максималната скорост на колата. По-точно тя е 105 км/ч.

Списъкът на автомобилите с най-малки двигатели може да бъде разширен още, ако включим в него т.нар. кейкари, които се произвеждат и продават основно в Япония. Те обаче ще са тема на някой друг материал.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини