Отидете към основна версия

26 559 25

Какви ще са колите след 20 години според учените

  • автомобили-
  • бъдеще-
  • 2036 година

Автомобилите на бъдещето ще са автономни и ще си "общуват" един с друг. През 2036 година "умните" технологии ще са на такова ниво, че ще обезпечават абсолютно безаварийно предвижване.

Това предвижда Робърт Хансон, директор на центъра за развитие на транспортните средства и активната безопасност Volvo Car Corporation. Според Хансон, след 20 години връзката между автомобилите ще е през интернет и водачи няма да са необходими.

Що се отнася до гумите на колите, то те също ще са "умни". Това пък са предвиждания на Юхи Пирхонен - вице президент в отдела за изследвания към Nokian Tyres. Сензорните технологии в гумите ще позволяват предвиждане на пътната настилка и климатичните условия 15 - 20 километра напред.Професор Хейки Лииматайнен от Tampere University of Technology’s Transport Research Centre Verne (Финландия) счита също, че заради безопасността автомобилите на бъдещето ще са автономни, ще избират само маршрута и трафикът ще е далеч по-оптимизиран.

Още нещо, което предвиждат учените е, че автомобилите ще се поръчват през различни апликации от мобилните устройства и ще се използват по предназначение. Тоест няма да имаме собствени автомобили, а ще ги наемаме за определени цели.

Заради екологичните норми пък, предвижданията са, че колите след 20 години ще са основно електрически. Двигателите с вътрешно горене постепенно ще изчезнат и ще се използват само в т.нар. класически автомобили.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.

Свързани новини