Отидете към основна версия

8 467 8

Ford направи специален Mustang за драг

  • ford-
  • mustang-
  • cobra jet

 

Компанията Ford представи нов спортист, предназначен за състезания по драг. Автомобилът е разработен на базата на купето Mustang и се нарича Cobra Jet. Публичният дебют на автомобила се състоя на специализираното шоу Performance Racing Industry Show в Орландо, щата Флорида.
 
Специалният спорткар отговаря на всички изисквания на Националната организация на хот-род автомобилите (NHRA). Драг Mustang-ът е разработен в две версии, за да може да участва в класовете Stock и Super Stock и респективно се предлага с два варианта на двигателя.
 
Той е V-образен осемцилиндров бензинов с работен обем пет литра. В изпълнение Stock моторът е атмосферен, а в по-специалната версия Super Stock е снабден с механичен компресор Whipple.
 
Освен с тези подобрения Cobra Jet разполага с доста по-леко купе, което позволява да бъде подобрено разпределението на масата между предната и задна ос. Окечването е усилено, а усилителят на волана е електрически.
 
В автомобила са монтирани и обезопасителни вътрешни ролбари, а спирачната система е основно преработена. От Ford възнамеряват да произведат 50 екземпляра от модификацията Cobra Jet, като всяка от тях ще се продава на цена $85 490.
 
Подобна драг-версия има и конкурентът Dodge Challenger. Тя е снабдена с 8.4-литров V10 мотор от суперкара Viper, а съвсем скоро вариант за състезания по права ще получи и Chevrolet Camaro.
 
По неофициални данни драг Camaro-то ще разполага със седемлитров мотор от Chevrolet Corvette Z06 с мощност 505 к.с. Изключително интересно ще е състезанието между тези три култови автомобила.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини