Отидете към основна версия

5 371 12

VAG изтегля общо 4 млн. дизелови автомобили

  • vw-
  • vag-
  • авто-
  • дизел-
  • германия

Непосредствено преди срещата за дизеловия скандал на 2-ри август от Волфсбург обявиха, че смятат да изтеглят още 650 000 дизелови коли, за да намалят отделянето на вредни емисии

Снимка : БТА / АП

От VAG планират да модифицират още модели на Seat, Skoda, Audi и VW, съобщи информационното издание „Шпигел“. Засегнати са допълнителни 650 000 автомобили. Подобно на обявените досега кампании, причината е прекомерното отделяне на азотни оксиди от дизеловите двигатели. Модификациите ще се изразят в обновяване на софтуера и ще бъдат безплатни за собствениците на автомобилите.

„Концернът иска да подобри 4 милиона превозни средства, като по този начин цели да намали значително вредните емисии, произведени от дизеловите им мотори“, заяви в четвъртък шефът на Volkswagen Матиас Мюлер. В тези 4 милиона влизат първоначално обявените за изтегляне 2.5 милиона автомобили, както и анонсираните миналата седмица 850 000 коли на Audi с шест- и осемцилиндрови дизелови двигатели.

Мюлер допълни, че от Волфсбург искат да допринесат за успеха на срещата за дизеловия скандал на 2-ри август. На така наречения „Национален дизелов форум“ в Берлин ще се срещнат водещите фигури на всички германски автопроизводители и министър-председателите на 16-те федерални провинции на Германия.

Ще бъдат обсъдени мерки, които да доведат до намаляване на замърсяването на въздуха от дизеловите автомобили. Германските концерни се надяват да избегнат забраната за движение чрез предприетата от тях акция за модифициране на превозни средства, които отделят наднормено количество азотни оксиди. Поради същата причина Daimler обяви, че планира да надгради софтуера на близо 3 милиона автомобили.

Въпреки подобренията обаче немският министър на екологията Барбара Хендрикс не изключва забраната за движение на дизеловите автомобили като възможност. „В случай, че граничните стойности са прекрачени, ще трябва да предприемем радикалната мярка“, допълни тя преди посещението си във VW днес.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини