Отидете към основна версия

29 185 27

Най-мощният Jeep

  • hennessey performance-
  • jeep-
  • grand cherokee srt8-
  • hpe800

 

Американското тунинг ателие Hennessey Performance представи свръхмощна версия на всъдехода Jeep Grand Cherokee SRT8. Още преди да попадне в ръцете на тунинг специалистите, автомобилът впечатляваше с уникални динамични характеристики (ускорение от 0 до 100 км/ч за 4.8 секунди), но спецовете от Hennessey явно са решили, че те не са достатъчни.
 
Без да преувеличаваме, можем да кажем, че след доработката Grand Cherokee SRT8 спокойно може да претендира за титлата "Крал на спортните всъдеходи". Инженерите на Hennessey Performance обръщат най-сериозно внимание на V-образния осемцилиндров двигател HEMI, който в стандартното си изпълнение има работен обем 6.4 литра.
 
След намесата на майсторите от Hennessey кубатурата на мотора е увеличена до седем литра. Двигателят е снабден с два турбокомпресора, монтирани са спортни филтри с почти нулево въздушно съпротивление, а ауспухната система е сменена с нова, която се характеризира с доста по-голям диаметър на тръбите.
 
В резултат на тези, а и на още куп по-незначителни промени мощността на доработения Jeep нараства от 465 до 805 к.с. Още по-интересна е промяната на максималния въртящ момент. Той се е увеличил почти двойно, като от 631 Нм вече достига до умопомрачаващите 1 115 Нм. Това естествено предполага и сериозна динамика.
 
На характеристиките на Jeep Grand Cherokee SRT8 от Hennessey Performance може да завиди всеки. Всъдеходът ускорява от 0 до 100 км/ч за 3.1 секунди, а за сравнеие ще кажем, че Porsche 911 GT2 RS изпълнява същото упражнение за 3.5 секунди, Lamborghini Gallardo LP570-4 - за 3.4 сек, а Ferrari 599 GTO - за 3.35 сек.
 
В любимата състезателна дисциплина на американциите - драг надпревара на четвърт миля (402 метра) - доработеното чудовище се представя с резултат от 10.9 секунди, като за това време всъдеходът ускорява до 209 км/ч. За да постигне тези впечатляващи резултати, както се досещате, са се наложили и доста други доработки по автомобила.
 
На сериозна модернизация са подложени автоматичната скоростна кутия и системата Selec-Track. Окачването на всъдехода е значително занижено, а спирачните механизми са изцяло сменени. Новите са дело на Brembo. Над тях са монтирани специални 20-цолови лети джанти.
 
Екстериорните и интериорни промени не са толкова много. Основите са свързани с нова предна броня с интегриран сплитер от въглеродни нишки. Салонът е основно претапициран в комбинация от скъпа лицева кожа и алкантара, а на арматурното табло има специална табела с поредния номер на автомобила.
 
За съжаление цялата тази доработка увеличава цената на Jeep Grand Cherokee SRT8 почти четири пъти. Стоковият Grand Cherokee SRT8 се продава в САЩ за $55 295, докато за доработката от Hennessey Performance ще са нужни $235 000. Дори и да разполага с тази сума, съвсем не всеки може да се сдобие с най-мощния Jeep.
 
От тунинг компанията са планирали изработката на само 24 екземпляра, като точното им моделно обозначеие е Jeep Grand Cherokee SRT8 HPE800. Според специалистите обаче сумата си заслужава, защото уникалната разработка може да се сравнява единствено с екстремните изпълнения на Brabus.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини