Отидете към основна версия

43 561 32

Какво е това "черен лед" и има ли спасение от него?

  • черен лед-
  • катастрофа-
  • автомобили-
  • зима

За всички правоспособни водачи на МПС-та е ясно, че зимата, особено у нас, управлението на колата изисква малко повече умения. Шофьорите трябва да са по-внимателни, защото пътната настилка е хлъзгава. В повечето случаи обаче това е видно. Заледените участъци или заснежените такива се виждат отдалеч и автомобилистите намаляват скоростта и са по-бдителни.

Има обаче едно явление, наречено "черен лед" за което сме ви разказвали много, но сега пак ще спрем вниманието ви на него. Черният лед се образува на суха настилка от разликата в температурата на въздуха и асфалта. Получава се невидимо ледено покритие, което е изключително опасно.

Ако попаднете на участък с черен лед, то в никакъв случай не натискайте спирачките рязко. Спирането трябва да става възможно най-плавно. Преди да тръгнете на път, обърнете внимание на атмосферните условия. Ако има мъгла, а температурите са под нулата има голяма вероятност пътят да е покрит с "черен лед".

Освен това, не натискайте педала на газта, както направиха героите от видеото по-долу, в противен случай може да се стигне до нежелани последици. Вижте, бъдете внимателни и винаги през зимата имайте едно на ум. "Черният лед" може да ви изненада навсякъде.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини