Отидете към основна версия

5 006 7

Зашеметяващ японски суперкар със... 145 к.с.

  • dome-
  • zero-
  • япония-
  • суперкар

Японската автомобилна промишленост се слави с множество знаменити модели, но по отношение на т.нар. суперкари, като изключим Lexus LFA, Honda NSX и донякъде GT-R, самураите хич ги няма. С други думи качествените японски суперкари се броят на пръсти и поради тази причина всяка поява на такъв автомобил се гледа с възхищение от автомобилните фенове на японски коли.

Сега ще ви разкажем за един суперкар, появил се на бял свят през далечната 1978 година. Името му е Dome Zero и сега, 40 години по-късно визията му изглежда като на автомобил от бъдещето от някой стар филм. Само няколко прототипа от Dome Zero са направени и на провеждащото се в момента ретро изложение в Йокохама бяха показани два от тях.

Тези автомобили разполагат с т.нар. Lambo врати и бързо се превърнаха в най-впечатляващата гледка на изложението. Много странен е и интериора на тази автомобили, който наподобява на стар космически кораб. Двигателят обаче разваля цялостната картинка. Той е редови шестцилиндров, заимстван от Nissan.

Обемът му е 2.8 литра, но мощността му е само 145 конски сили. Всъщност за купето, което тежи 900 килограма те не са малко, но са далеч от представата ни за суперкар. Инженерите от Dome са планирали по-късно да монтират и по-мощни агрегати, но поради липсата на средства, серийното производство така и не се осъществява и компанията остава в историята само с лимитираната си партида от 30 екземпляра.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини