Отидете към основна версия

5 697 43

Ще поевтинеят ли електромобилите?

  • електромобили-
  • бъдеще
Снимки: Shutterstock

Отговорът на този въпрос все още не е еднозначен. Все повече анализатори обаче са на мнение, че това ще се случи доста по-скоро от предварителните прогнози. Според новия доклад на Bloomberg New Energy Finance цената на електромобилите намалява много по-бързо от очакваното, като това се дължи на по-евтините батерии, както и на агресивни политики, насърчаващи превозните средства с нулеви емисии в Китай и Европа.

По оценка на BNEF, разпространението на електромобили в световен мащаб ще доведе до съкращения в дневното търсене на петрол, което се изчислява на 8 млн. барела на ден. В момента електромобилите съставят само 1-2 % от пазара на автомобили в света. По оценки на BNEF през 2025-а електромобилите ще са 8%, през 2030 г. - 24%, а през 2040 г. - 54%. Всичко това води до извода, че за да се увеличават електромобилите, то те трябва да поевтинеят, при това драстично.

Истинският бум на електромобили ще дойде не от агресивни политики и насърчаващи кампании, а тогава, когато цената на батериите поевтинее и те се превърнат в консуматив. Песимисти обаче са на мнение, че ако не се измисли нова технология, различна от йон-литиевата, това няма да се случи и електромобилите в сегашния си вид ще останат в историята. Песимистично настроените експерти прогнозират още, че първото, което ще се случи, когато електромобилите станат масови, е, че токът ще поскъпне. Но не това е основният проблем.

Става въпрос за лития, който е основен елемент за батериите, захранващи електромоторите на новите ел. превозни средства. Този материал в наши дни поскъпва непрекъснато и тенденцията е цената му да продължи да нараства. Литият е невъзобновяем продукт и по данни на геоложката служба на САЩ от 2015-а, се добива основно в Австралия. След Австралия основните доставчици на литий са Чили, Аржентина, Китай и Зимбабве. Така че започне ли литият да се използва масово то той ще се превърне в новия нефт. Докато не се измисли друг източник на енергия.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини