Отидете към основна версия

12 524 53

Tesla харчела по $6500 на минута

  • tesla-
  • илон мъск

На първи април Илон Мъск се пошегува, че Tesla е фалирала. Това може да изглежда като оригинална идея за Деня на лъжата, но скоро като нищо ще се окаже самата истина, предупреждава Bloomberg в анализ за финансовото състояние на компанията.

Макар да се похвали с "най-продуктивното тримесечие в историята си", Tesla така и не успява да достигне планираните тиражи на Model 3. Инвеститорите стават все по-нетърпеливи и това започна да се отразява на акциите на производителя, които се сринаха с 24% от септември досега.

Мъск твърди, че Tesla отбелязва "най-големия ръст на автомобилна компания в модерната ера", но това става за сметка на огромни разходи. Според Bloomberg производителят на електромобили харчи по $6 500 на минута. Това прави по $390 000 на час и $9 360 000 на ден.

В момента за Tesla работят около 40 000 служители. Възвръщаемостта за работник обаче е много по-ниска, отколкото във Ford или General Motors. Ако парите продължават да се изливат между пръстите на Мъск с такива темпове, загубите до края на годината ще надхвърлят $2 млрд., а в началото на 2019 г. компанията трябва да покрие дълг от $1.2 млрд.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини