Отидете към основна версия

77 875 102

5 грешки при покупка на употребявана кола

  • автомобил на старо-
  • кола на старо-
  • употребяван автомобил-
  • втора ръка

Цената не е единственото предимство на автомобила втора ръка. Когато даден модел е на пазара от години, стават ясни слабите му страни и т.нар. детски болести, а това улеснява селекцията и събирането на мнения. Дори когато знае какво иска и вече е направил избора си обаче, купувачът рискува да допусне някоя от най-честите грешки при покупка на употребявана кола.

Недостатъчно средства


Ако не разполагате с достатъчно пари за добър автомобил втора ръка, по-добре отложете покупката. Заемите и лизингът винаги са вариант, но с тях върви и рискът от финансово затъване. Причината е съвсем проста - почти при всяка употребявана кола се появяват проблеми, чието отстраняване струва пари, а затънал в дългове човек има нужда точно от разходи...

Пестене от техническа експертиза


Приятелят "разбирач" и компютърната диагностика понякога могат да хванат някои проблеми при огледа на употребявана кола, но нищо не може да замени пълноценната техническа проверка. Тя не само съставя възможно най-точна картина на състоянието на автомобила, а и прогнозира с доста висока точност предстоящите повреди, което дава козове при пазарлъка с продавача.

Бърза проба


Ако купувате кола, която ще карате през следващите пет години, едно кръгче в махалата не е достатъчно. За съставянето на относително точна представа за техническото състояние е необходим поне 20-30-минутен тест драйв. Желателно е автомобилът да бъде изпробван по лоша настилка, което в България не представлява абсолютно никакъв проблем.

Изгоден бартер


Ако искате да смените "дарака" си с нещо по-новичко, не се хвърляйте на първия изгоден бартер, тъй като продавачът най-вероятно цели същото като вас. Дори да знаете, че по колата ви няма здраво място, за други състоянието ѝ може да не изглежда толкова зле. В такива случаи готовността за сделка дори с доплащане говори достатъчно какво се опитват да ви пробутат. Добре е да се отдели повече внимание на датата на обявата и профила на продавача.

Екзотика


Коленете ви се подгъват при вида на Alfa Romeo Brera или се изкушавате от онзи Cayenne, който струва колкото нова Dacia? По-добре се откажете навреме преди да започнете да се чудите с какво да напазарувате в бакалията и как да платите наема. Или купувате нов екзотичен и скъп за поддръжка автомобил, или се спирате на по-проста и надеждна кола на старо. В противен случай рискувате наистина сериозни финансови проблеми.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини