Отидете към основна версия

25 Юли, 2018 14:01, обновена 25 Юли, 2018 14:01 9 517 9

Почина Серджо Маркионе

  • fiat-
  • chrysler-
  • ferrari-
  • серджо маркионе

Бившият шеф на Fiat Chrysler Automobiles и Ferrari Серджо Маркионе почина на 66-годишна възраст. Новината съобщи председателят на Упрвителния съвет на концерна Джон Елкан.

"За съжаление се случи това, от което всички толкова се страхувахме. Серджо Маркионе, човекът и приятелят, си отиде. Смятам, че най-добрият начин да почетем паметта му е да продължим започнатото от него, да спазваме принципите на отговорност и откритост, които той толкова страстно защитаваше. Аз и семейството ми ще му бъдем вечно благодарни за стореното. Мислите ни са с Мануела (съпругата на Маркионе) и синовете му Алесио и Тайлър", пише Елкан.

Серджо Маркионе получи церебрална емболия след операция от саркома на рамото. Мениджърът бе в кома, а животът му се поддържаше единствено от апаратура.

Според италианския сайт Lettera43 мозъкът на Маркионе е бил увреден необратимо вследствие на запушена артерия. Операцията, извършена в Университетската болница в Цюрих, е била рискова, но той се е подложил на нея въпреки опасността от усложнения заради нетърпими болки в рамото.

Трагичният развой на събитията доведе до спешни промени на върха във Fiat Chrysler Automobiles и Ferrari. Поста на Маркионе пое шефът на Jeep Майк Манли, а ръководството в Маранело бе оглавено от бившия ръководител на Philip Morris International Луи Камилери.


Серджо Маркионе застана начело на Fiat през 2004 г. Пет години по-късно талантливият мениджър спаси Chrysler от фалит, като сля двете компании. Новосъздаденият концерн стана седмият по продажби в света. В началото на юни Fiat Chrysler Automobiles представи амбициозен план за развитие през следващите години, който предвижда голям брой нови модели с конвенционално и електрическо задвижване.

Маркионе е роден през 1952 г. в Италия. Родителите му емигрират в Торонто, Канада, където Серджо завършва университет с диплома по философия. Маркионе обаче има също докторска степен по бизнес администрация и висше юридическо образование. Говори свободно английски, френски и италиански. Кариерата му във Fiat започва през 2003-а като независим консултант. Трябваше да се пенсионира догодина.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини