Отидете към основна версия

18 488 17

Откриха уникален Mustang да гние във ферма

  • ford-
  • shelby-
  • mustang-
  • gt500-
  • exp-
  • little red

Експерти от аукционната къща Barrett-Jackson се натъкнаха на уникален прототип Shelby GT500 EXP, видян за последно през 1968 г. Автомобилът, известен като Little Red, е единственият построен от Shelby American GT500 с каросерия ночбек и единственият с два четирикамерни карбуратора.

От Barrett-Jackson наричан находката "Светия Граал на изгубените колекционерски автомобили". Shelby GT500 EXP е един от двата прототипа, които Ford Motor Company и Shelby American създават с цел изпробване на нови идеи - от различни каросерийни панели до нагнетател Paxton. Последната известна поява на колата е по време на събора Mustang California Special преди 50 години.

За да се доберат до изгубената реликва, експертите на Barrett-Jackson решават да опитат с различни критерии за търсене. Вместо да проследяват автомобила по идентификационния номер на Shelby, те използват базата данни на Ford. Тя ги води до последния известен собственик на GT500 EXP, в чиято ферма в Тексас от 20 години на открито гние уникатът.

От Barrett-Jackson планират да реставрират развалината. На процеса на възстановяване е посветен специален сайт. За първи път в историята реставрацията ще бъде осъществена с помощта на краудсорсинг. Всеки желаещ ще може да изпрати документи, снимки и всякакви други материали за Little Red.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини