Отидете към основна версия

52 380 87

Способи за икономия на гориво (реални)

  • гориво-
  • бензин-
  • автомобили-
  • икономия

Цените на горивата стават все по-високи, а очакванията са, че ще нарастват още. В подобна ситуация не са малко онези от нас, които искат всячески да икономисат малко гориво. Сега ще ви припомним няколко способа, с които можете да намалите средния разход на вашия автомобил.

Спазвайте пътните знаци
Основният съвет го знаят всички и въпреки това не се спазва. Не бързайте. Даже и при по-дълги извънградски пътувания на разстояния 200 - 400 километра, превишаването на скоростта с 20-30 км/ч ще ви спести едва няколко минути от времето. Ако карате с максимално разрешените 90 км/ч вместо със 110 - 120 км/ч, можете да намалите разхода на гориво до 2 литра на всеки 100 километра.

Откажете се от резките стартове


Повечето водачи на МПС-та са свикнали да тръгват с "пълна газ" от светофара. Ако правите това редовно, знайте, че изразходвате доста повечко гориво. Практически експеримент доказва, че разликата в разхода на гориво при рязък старт и при плавен такъв е от 1.7 до 2.2 литра на 100 километра (тестът е правен с бензинов автомобил с 2.5-литров двигател).

Гледайте в перспектива
Ако отдалеч видите, че светофарната уредба свети червено, то не натискайте газта, после ще се наложи да натискате спирачки и отново газ. Този стил на шофиране, нарече "газ-спирачка" определено не е икономичен и разходът на гориво е доста по-голям.

Избирайте оптимални обороти
Ако колата ви е с автоматична трансмисия, то изберете режим Eco, а не Sport. Ако е с механична и имате индикацията Shift, то съобразявайте се с нея. Ако пък сте със стандартна ръчна скоростна кутия, опитвайте се да карате в нисък оборотен режим, но такъв, че да не кара мотора да "глъхне".

Следете за налягането в гумите


Минимум веднъж месечно е добре да проверявате налягането в гумите си. Специалистите препоръчват помпане с една десета над оказаното. Тогава сцеплението не се променя, но разходът намалява. Ако гумите ви са винаги изрядно напомпани, то можете да намалите разхода си на гориво с 5%.

Махнете излишните товари от автомобила
Не са малко водачите на моторни превозни средства, които редовно карат с пълен, с ненужни вещи багажник. Премахването на излишни товари от колата може осезаемо да намали разхода на гориво. Изчислено е, че всеки 100 килограма товар увеличава разхода с 1.5 - 2 литра на 100 километра.

Монтирайте си АГУ
И ако съветите по-горе не икономисват достатъчно гориво, а вие управлявате "лакома" бензинова кола, то не е зле да помислите за монтаж на АГУ. Разходът на гориво ще се вдигне с около литър, но парите, които ще давате за гориво ще са точно наполовина по-малко.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 13 гласа.

Свързани новини