Отидете към основна версия

59 197 43

Как да установим дали колата е удряна?

  • автомобилът на старо-
  • удар-
  • уред-
  • кит

Отговорът на този въпрос не е никак труден, стига да се сдобиете с едно устройство, наречено ultrasonic thickness gauge или в буквален превод ултразвуков дебеломер. Този уред се предлага в две разновидности - механичен и дигитален, като и двата служат за измерване дебелината на покритието на неметални слоеве върху метални повърхности.

Принципите на действие също са различни - има електромагнитни, вихрови и ултразвукови такива уреди, като последните са най-ефикасни, защото могат да измерят дебелината на покритието и до пластмаса, карбон и други неметални каросерийни елементи, а не само до метал.

Има и много скъпи такива джаджи, но има и евтини, на цена от около 40 лева, които също ще ви свършат работа при избор на употребяван автомобил. С други думи, с този уред можете да разберете дали под боята има кит и колко дебел е той. За целта трябва да знаете, че заводското лаково покритие и боя варират, в зависимост от автомобила, в диапазона от 0.7 до 1.8 мм.

Показания на дебеломера, които не превишават тези норми са свидетелство, че автомобилът не е удрян сериозно. Ако показанията са над 2 мм то тогава има голяма вероятност да става дума за сериозен уред, който може и да е променил геометрията на купето. Колкото е повече разстоянието до метала, толкова повече кит е използван, което от своя страна означава, че скритата повреда по конструкцията е сериозна.

За да прецените дали колата е удряна, то трябва да поставите дебеломера на всеки един от каросерийните панели, при това на няколко места. Процедурата е лесна и бърза и най-важното - ще ви предпази от покупка на сериозно повреден, вследствие на удар, автомобил.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 23 гласа.

Свързани новини