Отидете към основна версия

2 036 1

3000 лв. е глобата за опасни маневри с джетове

  • джет-
  • морска администрация-
  • корабоплаване

От 1000 и 3000 лева могат да бъдат глобени туристите, които карат джет извън обособените за това коридори. За да се ограничат хулиганските прояви и опасните маневри покрай къпещите се туристи, в сила влезе нова наредба за плаването на яхти, лодки и други плавателни съдове. Как се спазва наредбата, провери в петък министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков, който посети морска база в Слънчев бряг. Наредбата въвежда ограничения за плавателните средства, използвани за спорт, туризъм и развлечения.

„Досега не е имало подобен нормативен акт и фактически това е първият летен сезон, през който новите разпоредби ще действат. Няма да бъде допуснато водните атракциони да застрашават сигурността на летовниците“, каза Цветков.

За да отговаря на новите изисквания, всяка морска база трябва да има обособени коридори, по които джетовете да влизат на безопасно разстояние от къпещите се. Собствениците на такива бази са задължени да инсталират специален пулт, който позволява машините да бъдат дистанционно спирани от брега. Освен това всички джетове задължително трябва да са регистрирани. Базите се контролират от Изпълнителна агенция „Морска администрация” и „Гранична полиция“, а сигнали за нарушения могат да се подават на тел. 112.

Междувременно ИА "Морска администрация" за поредна година направи проверки на туристическите кораби по Черноморието, съобщи БТА. Досега няма открити нарушения. През тази година броят на туристическите корабчета е около 80, докато през миналото лято те са били 140.

Началникът на ИА "Морска администрация" Сергей Църнаклийски съобщи, че предстоят промени в Кодекса на търговското корабоплаване, които ще повишат атрактивността на българския флаг. Предвидени са облекчения за корабособствениците, особено при получаване на банкови кредити за построяване на нови съдове. Това ще помогне корабите вече да не плават под малтийски или други подобни флагове.

През 2009 година няма задържани български кораби в пристанища по света. Ако и през тази година тази тенденция се запази, България ще излезе от Сивия и ще премине в Белия списък по Парижкия меморандум.

Снимка: БГНЕС

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини