Отидете към основна версия

4 849 9

Затягат прегледите

  • гтп-
  • прегледи-
  • закон

Засилват се изискванията към пунктовете за годишни технически прегледи и автоинструкторите. Ако нарушат закона, ги грози отнемане на лиценза за две години, съобщава Дарик.

Ако технически пункт наруши два пъти правилата за периодични прегледи за техническата изправност на автомобилите, то той може да бъде заличен от регистъра. Този регистър пък ще бъде воден от Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация", гласуваха депутатите при приемането на второ четене на промени в Закона за движение по пътищата.

Освен това от регистъра ще бъдат заличавани и всички пунктове, които са издали документ без да е извършена проверка или при повторно неуведомяване на автомобилната агенция за изгубен, откраднат или унищожен печат.

Техническите прегледи ще се извършват вече от комисия, която се състои от председател и поне един технически специалист. Предвижда се резултатите от техническите прегледи да се вписват в информационната система на ИА „Автомобилна администрация”.

В закона се определят по нов начин категориите пътни превозни средства. Депутатите промениха и условията за минималната възраст на водачите за управление на моторно превозно средство. На 16 години ще може да се управлява моторно превозно средство от категориите АМ и А1. Най-висока е минималната възраст за управление на превозно средство категория Д и ДЕ - 24 години.

Народното събрание прие още един текст в Закона за движение по пътищата, който налага пълна забрана за преминаването и паркирането на моторни превозни средства в паркове, градини и детски площадки. Изключение за това ще бъдат единствено специално обозначените места за паркиране. С окончателното гласуване на текстовете в закона собствениците на скутери и други моторни превозни средства вече ще бъдат длъжни да проверяват техническата им изправност поне веднъж на всеки две години.

Промените ще изискват и при теглене на аварирал автомобил от друг, придвижването да става при включени светлини и авариен сигнал. Когато спукаме гума на пътя или възникне друга повреда, до отстраняването на проблема ще трябва да носим и светлоотразителна жилетка.

АТВ-тата също ще преминат на регистрационен режим, заявява в предаването „Седмицата" на Дарик Нона Караджова, министър на околната среда и водите. Тя уточнява, че вече е водила разговор по този въпрос с министъра на транспорта Александър Цветков. Той я уверил, че в момента в на второ четене в парламента е закона за пътищата, в който е заложен подобен текст.

„Станалите модерни АТВ-та са голям тормоз, не само с шума, но и с изравянето на планините, което оставят. Това е проблем, с които трудно се справяме. Сега те нямат регистрационни номера и дори не могат да бъдат идентифицирани кои са", обяснява Караджова. „Те минават ужасяващо, наистина са тормоз. А не може едно малко двуколесно моторче да е с номера, а те - не".

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини