Last news in Fakti

30 Юни, 2010 17:39 4 843 9

Затягат прегледите

  • гтп-
  • прегледи-
  • закон

Засилват се изискванията към пунктовете за годишни технически прегледи и автоинструкторите. Ако нарушат закона, ги грози отнемане на лиценза за две години, съобщава Дарик.

Ако технически пункт наруши два пъти правилата за периодични прегледи за техническата изправност на автомобилите, то той може да бъде заличен от регистъра. Този регистър пък ще бъде воден от Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация", гласуваха депутатите при приемането на второ четене на промени в Закона за движение по пътищата.

Освен това от регистъра ще бъдат заличавани и всички пунктове, които са издали документ без да е извършена проверка или при повторно неуведомяване на автомобилната агенция за изгубен, откраднат или унищожен печат.

Техническите прегледи ще се извършват вече от комисия, която се състои от председател и поне един технически специалист. Предвижда се резултатите от техническите прегледи да се вписват в информационната система на ИА „Автомобилна администрация”.

В закона се определят по нов начин категориите пътни превозни средства. Депутатите промениха и условията за минималната възраст на водачите за управление на моторно превозно средство. На 16 години ще може да се управлява моторно превозно средство от категориите АМ и А1. Най-висока е минималната възраст за управление на превозно средство категория Д и ДЕ - 24 години.

Народното събрание прие още един текст в Закона за движение по пътищата, който налага пълна забрана за преминаването и паркирането на моторни превозни средства в паркове, градини и детски площадки. Изключение за това ще бъдат единствено специално обозначените места за паркиране. С окончателното гласуване на текстовете в закона собствениците на скутери и други моторни превозни средства вече ще бъдат длъжни да проверяват техническата им изправност поне веднъж на всеки две години.

Промените ще изискват и при теглене на аварирал автомобил от друг, придвижването да става при включени светлини и авариен сигнал. Когато спукаме гума на пътя или възникне друга повреда, до отстраняването на проблема ще трябва да носим и светлоотразителна жилетка.

АТВ-тата също ще преминат на регистрационен режим, заявява в предаването „Седмицата" на Дарик Нона Караджова, министър на околната среда и водите. Тя уточнява, че вече е водила разговор по този въпрос с министъра на транспорта Александър Цветков. Той я уверил, че в момента в на второ четене в парламента е закона за пътищата, в който е заложен подобен текст.

„Станалите модерни АТВ-та са голям тормоз, не само с шума, но и с изравянето на планините, което оставят. Това е проблем, с които трудно се справяме. Сега те нямат регистрационни номера и дори не могат да бъдат идентифицирани кои са", обяснява Караджова. „Те минават ужасяващо, наистина са тормоз. А не може едно малко двуколесно моторче да е с номера, а те - не".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 asd

    18 14 Отговор
    Евала ;)
    Че,такива като мен дето имат приятели в разните пунктове си минават без преглед...а на колата нито ръчната държи нито има гуми нито има задна :D :D :D
    за 2 бири и съм изряден...ама не трябва така !!!

    Да вземаме пример от германците ;) те за мен са най-умната нация :) Закон закон и пак закон ама и да се спазва и да има кой да прави проверки !!!
    А колкото повече камери толкова по добре ;)
  • 2 притеснен

    9 4 Отговор
    Бе съгласен съм, че не трябва да има фиктивни прегледи, аз никога не съм минавал така. Но какво да правим ние с 13-14-годишните автомобили, нема как да не се притесняваме. И друго, един приятел кара служебна Дакия, на 1 година и има-няма 20 хил. км. Човекът е много доволен от спирачките (спасявали са му живота), но тия спирачки на тая нова кола през валците на пунктовете НЕ МИНАВАТ! Тия камери ще сбъркат порядъчните хора, но не и изродите убийци на пътя. Казах!
  • 3 gad

    6 3 Отговор
    Браво! По-добре късно, отколкото никога!
  • 4 истина

    9 1 Отговор
    квото и да правят това е България винаги ще има шано оферти. Разберете го хора :)
  • 5 Dimitar

    5 2 Отговор
    Най-после.
  • 6 georgi

    0 0 Отговор
    аз досега съм минавал само на шано прегледи;ма утре ще се наложи да права истински щото май го няма тоя който ми го правеше;скутерите не искам да минават и те преглед имам и скутер и само още главоболия ..
  • 7 човек мразещ немците

    4 2 Отговор
    приятелю asd..такова понятие най-умна нация няма....бог е дал на всички хора по-земята еднакво акъл, друг е въпроса как го оползотворяват отделните нации и какво съзнание самоотговорност и дисциплинираност имат..това което могат да създадат немците го може всяка една нация
  • 8 7мак

    4 3 Отговор
    Абе,човеко мразещ немците,от кой диспансер те изпуснаха тебе бе?!"Всеки можел това,което немците... смех на кутии се лее тука в тоя шизофреничен форум!
  • 9 tvt555

    0 0 Отговор
    Затягат ми "дядовия"... Има поне 100000 автомобила без номера които си се движат най-вече в провинцията. Ония ден на влизане в Ябланица карах внимателно защото имаше патрулка точно след отбивката на магистралата ... и изкочи напряко на пътя една "текезесарка" - (стар руски джип) - с жълти номера, без и една крушка на задните светлини, пълна с дърва. Човека поздрави хилейки се катаджиите и те хилейки се му махнаха свойски за поздрав .... шаш... Иначе като идеш в КАТ шкембелия катаджия ще те накара да си изчистиш номера на шасито, че нещо не го виждал... ми нали за това му плащат и го пенсионират на 40 години ...да вижда