Отидете към основна версия

10 840 8

Съд оправда шофьор, показал среден пръст на полицай

  • среден пръст-
  • кукиш-
  • съд-
  • присъда-
  • дело-
  • сащ

Познатата по цял свят конфигурация от три пръста с преобладаващ среден може да е грубиянска, но това не я прави наказуема по смисъла на закона, постанови съд в щата Мичиган. Фундаменталното решение на магистратите бе произнесено по дело, заведено от шофьор, който смята, че е бил наказан незаслужено, защото показал кукиш на полицай, съобщава National Public Radio (NPR).

През 2017 г. патрул спрял Дебра Круз-Гуляс за превишена скорост. По неизвестни причини полицаят прояви снизходителност към дамата и я санкционирал за друго нарушение, глобата за което била по-ниска.

Дебра обаче не оценила великодушието на ченгето. На потегляне тя протегнала ръка от прозореца на колата и го "поздравила" със среден пръст, сочат материалите по делото.

Жестът на "благодарност", естествено, никак не се понравил на стража на закона. Той настигнал колата на Круз-Гуляс и я спрял отново - този път за да ѝ връчи "истинската" глоба за превишена скорост. Автомобилистката изразила бурно несъгласие с действията на полицая и решила да го даде под съд с аргумента, че е нарушил правото ѝ на свобода на словото, гарантирано от Първата поправка в американската Конституция.

Съдът преценил, че макар да е оскърбителен, описаният жест не е незаконен или наказуем. Освен това полицаят нямал никакви юридически основания да спира ищцата за втори път. По този начин офицерът бил нарушил Четвъртата поправка в Конституцията, която забранява необоснованите задържания, арести и обиски.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини