Last news in Fakti

19 Март, 2019 14:11 10 830 8

Съд оправда шофьор, показал среден пръст на полицай

  • среден пръст-
  • кукиш-
  • съд-
  • присъда-
  • дело-
  • сащ

Познатата по цял свят конфигурация от три пръста с преобладаващ среден може да е грубиянска, но това не я прави наказуема по смисъла на закона, постанови съд в щата Мичиган. Фундаменталното решение на магистратите бе произнесено по дело, заведено от шофьор, който смята, че е бил наказан незаслужено, защото показал кукиш на полицай, съобщава National Public Radio (NPR).

През 2017 г. патрул спрял Дебра Круз-Гуляс за превишена скорост. По неизвестни причини полицаят прояви снизходителност към дамата и я санкционирал за друго нарушение, глобата за което била по-ниска.

Дебра обаче не оценила великодушието на ченгето. На потегляне тя протегнала ръка от прозореца на колата и го "поздравила" със среден пръст, сочат материалите по делото.

Жестът на "благодарност", естествено, никак не се понравил на стража на закона. Той настигнал колата на Круз-Гуляс и я спрял отново - този път за да ѝ връчи "истинската" глоба за превишена скорост. Автомобилистката изразила бурно несъгласие с действията на полицая и решила да го даде под съд с аргумента, че е нарушил правото ѝ на свобода на словото, гарантирано от Първата поправка в американската Конституция.

Съдът преценил, че макар да е оскърбителен, описаният жест не е незаконен или наказуем. Освен това полицаят нямал никакви юридически основания да спира ищцата за втори път. По този начин офицерът бил нарушил Четвъртата поправка в Конституцията, която забранява необоснованите задържания, арести и обиски.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Патрул

    74 15 Отговор
    И какво излиза, че законът защитава простата, нагла и неблагодарна кифла (вероятно феминистка, решила от една страна, че полицаят мъж я глобява заради това, че е жена, и от друга за да покаже демонстративно пренебрежение към кавалерския му жест).
  • 2 ДДРОнег

    60 1 Отговор
    Да питам за един прЕАтел, в България също ли е безнаказано да показваме средни пръсти ?! Щото едни 240 и още легион около тях заслужат най-малкото това !!!
  • 3 dgsf

    28 7 Отговор
    Ако беше я гръмнал нямаше да има проблем, там така действат. Той спиране, глоби, ала бала и ей на...
  • 4 Анти седераст

    13 17 Отговор
    И нас какво и интересува какво е станало в рази кочина?

    Коментиран от #5

  • 5 Boxer

    12 0 Отговор

    До коментар #4 от "Анти седераст":

    Щото в някои неща са по-напред от нас. И каквото се случва там, ще дойде и при нас. За лошите неща, по-бързо...
  • 6 ПОТЪРПЕВШ

    5 3 Отговор
    АРЕСТУВАХА И МАЙ ЩЕ СЪДЯТ СИНЪ МИ ЩОТ ПОКАЗАЛ ТАЗИ КОНФИГУРАЦИЯ НА ПОЛИЦАЙКА С МИНИЖУП СЕДНАЛА С РАЗКРАЧЕНИ КРАКА ПУШЕЩА И ТРЪСКАЩА ЦИГАРАТА СИ С ПЕПЕЛНИК УКРАСЕН С КОНФИГУРАЦИЯ НА МАРИХУАНА.
  • 7 vasik atanasova

    1 1 Отговор
    значи ние от там сме се научили
    никога не съм харесвал това да се показва среден пръст
    веднъж един го гоних за това
    и като го гепах ми се извинява гледам го възрастен и го пуснах
    мене като ме изнервят им показвам юмрук
    или пък жест че е луд но среден пръст не съм показвал
    това е тъпо
  • 8 каква е поуката

    0 0 Отговор
    С подобно съдебно решение, всеки осъден от съда в САЩ ще може съвсем свободно да си покаже мнението за съда, без да имат правото да го накажат, щом това е мнението на техен колега. За съжаление, щатските закони надали ще ги приемат за съдебна практика и у нас и поради това на нас ни остава за нашия си съд да пожелаем само поздрав.