Отидете към основна версия

13 750 63

Volkswagen ще губи по €3000 от всеки електромобил

  • volkswagen-
  • id-
  • neo-
  • цена

Базовата версия на електрическия хечбек Volkswagen ID ще струва €29 990, твърди германското сп. Auto Motor und Sport, като се позовава на свои източници от концерна. Информацията съвпада с обещанието на компанията, че цената на първия ѝ изцяло електрически модел няма да надхвърля тази на аналогичен дизелов автомобил (за сравнение Golf 2.0 TDI излиза точно€29 990).

Стартовата цена на ID изглежда съвсем приемлива, но поне в първоначалната фаза от продажбите моделът ще носи само загуби. Във Volkswagen вече били калкулирали, че ще продават електромобила на минус с €3 000 за всеки екземпляр. Според изчисленията обаче към 2025 г. платформата MEB щяла да излезе на по-голяма печалба, отколкото носели автомобилите с ДВГ.

Продажбата на електромобили на загуба не е необичайна за индустрията. По думите на покойния Серджо Маркионе себестойността на Fiat 500e е по-висока от продажбената цена с $14 000. General Motors пък признава, че губи по $9 000 от всеки продаден Chevrolet Bolt.

Volkswagen ще започне да приема поръчки за ID през май. Стартовата серия на хечбека ще се предлага с 62-киловатчасова батерия, а на по-късен етап ще се появят модификации с 48- и 82-киловатчасови акумулатори. Хечбекът ще се задвижва от разположен отзад електромотор с мощност между 170 и 204 к.с.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини