Отидете към основна версия

16 206 47

Руска Tesla за €20 хиляди

  • монарх-
  • електромобил-
  • русия

Руската компания "Монарх" обяви плановете си да пусне в серийно производство цяла гама от електромобили с шест типа каросерия, автономен пробег 500 км и стартова цена 1 500 000 рубли (€21 233). Всички модели ще бъдат построени на собствена мащабируема платформа, разработени от нулата електромотори и батерии с различна мощност и капацитет. Електромобилите ще бъдат с две или четири задвижващи колела.

На представените на онлайн пресконференция компютърни графики на бъдещите возила се вижда хечбек, който съчетава чертите на Porsche Panamera и задницата на Bugatti La Voiture Noire. Освен него в плановете на "Монарх" присъстват също кросоувър за 2 500 000 рубли (€35 272) и всъдеход за 4 млн. рубли (€56 596).

Около проекта обаче има доста неясноти. Самата компания "Монарх" все още не съществува де юре и предстои да бъде регистрирана като акционерно дружество през четвъртото тримесечие на годината с перспектива за листване на Московската борса и NASDAQ през 2020-2021 г. Зад проекта стои "Новые технологии Сибири" ООД, което в момента привлича частни инвеститори с предложение да вложат 15 000 рубли (€212) с обещание да получат бонус от 20% върху закупените акции и отстъпка при покупката на електромобил и обслужването му.

Съмнения буди и споменаването на партньори, които - оказва се - нямат нищо общо с проекта. Сред тях е хонконгската Sino International Cooperation Limited, която вече е отрекла каквато и да е причастност към начинанието. От "Монарх" споменават сред партньорите си и корейската World Team Success (WTS), която всъщност се оказва мулти левъл маркетинг компания, специализирана в набирането на инвестиции.

"Монарх" планира да привлече капиталовложения в размер на 14.7 млрд. рубли (€208 млн.) до 2021 г. Дотогава общата капитализация на компанията трябва да достигне 30 млрд. рубли (€424 млн.), но конкретна информация за начало на производството засега липсва.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 21 гласа.

Свързани новини