Отидете към основна версия

21 715 23

Дизелгейт 2: €870 млн. глоба за Mercedes

  • daimler-
  • mercedes-benz-
  • дизелгейт-
  • глоба
Снимка: Shutterstock

Прокуратурата в Щутгарт глоби Daimler във връзка с емисиите на азотни окиси в дизеловите газове над допустимата норма. По-рано заради това бяха изтеглени 684 000 коли, произведени от концерна.

Германският автомобилен производител Daimler трябва да плати глоба в размер на 870 милиона евро в резултат на така наречения дизелов скандал. Според решение, взето от прокуратурата на Щутгарт във вторник, 24 септември, автопроизводителят показа небрежност, което довело до факта, че дизеловите автомобили могат да работят, въпреки факта, че в редица случаи емисиите на азотни окиси в техните ауспуси надвишават установените стандарти.

Говорим за 684 хиляди автомобила, които са произведени след 2008 г. Те бяха отзовани със заповед на Федералната агенция за моторни превозни средства, която Daimler се опита да оспори. Сумата, която сега трябва да плати автомобилният производител, включва прякото наказание за престъплението в размер на четири милиона евро и незаконно получената печалба в размер на 866 милиона евро, обясняват от прокуратурата.

Daimler трябва да внесе пълната сума в хазната на щата Баден-Вюртемберг в рамките на шест седмици. Отбелязва се, че тази глоба няма последствия за разследването, което прокуратурата в Щутгарт води срещу редица лица, заподозрени в манипулиране на софтуера на автомобилите с дизелови двигатели на Daimler. Автомобилният производител заяви, че ще плати глобата и няма да оспори решението на прокурора.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 24 гласа.

Свързани новини