Отидете към основна версия

20 617 35

Как и колко се крадат коли в БГ и как да се предпазим

  • автомобил-
  • кражба
Снимка: Shutterstock

Най-голям шанс да останете без автомобил е ако го управлявате в София, където според статистиката се крадат средно по два автомобила на ден. Разкритите престъпления са само 15%.

Статистиката на полицията сочи още, че през последната година у нас са откраднати над 1000 коли. Има много начини за кражба на автомобил, но най-популярните методи са няколко.

Един от тях е да примамиш водача по начин, в който той слиза от автомобила и го оставя запален. Експертите призовават да не излизате от колата, без да изключвате двигателя и да не оставяте ключовете вътре.

За да откраднат превозно средство, крадците нерядко използват и репатрираща техника. В тази ситуация ще помогнат специални GPS сензори, които ще заработят веднага щом колата започне да се движи, без да е отключена и запалена.

Най-популярните методи за кражба на автомобили обаче си остават тези с хакване на електронни системи. Ето защо, ако забележите човек с лаптоп до колата си, бъдете много внимателни.

Може би с помощта на този компютър разбойникът чете вашия алармен код. Експертите отбелязват, че най-ефективната защита срещу кражби е добра аларма или т.нар. самоделни прекъсвачи.

Освен това можете да инсталирате чип в двигателя, който не позволява стартиране на двигателя без в него да е собственикът с ключа. В крайна сметка е трудно да се предпазите от набезите на автоджамбазите, като каско полицата е едно от най-удачните решения.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 28 гласа.

Свързани новини