Last news in Fakti

17 Октомври, 2019 12:07 20 582 35

Как и колко се крадат коли в БГ и как да се предпазим

  • автомобил-
  • кражба
Как и колко се крадат коли в БГ и как да се предпазим - 1
Снимка: Shutterstock

Най-голям шанс да останете без автомобил е ако го управлявате в София, където според статистиката се крадат средно по два автомобила на ден. Разкритите престъпления са само 15%.

Статистиката на полицията сочи още, че през последната година у нас са откраднати над 1000 коли. Има много начини за кражба на автомобил, но най-популярните методи са няколко.

Един от тях е да примамиш водача по начин, в който той слиза от автомобила и го оставя запален. Експертите призовават да не излизате от колата, без да изключвате двигателя и да не оставяте ключовете вътре.

За да откраднат превозно средство, крадците нерядко използват и репатрираща техника. В тази ситуация ще помогнат специални GPS сензори, които ще заработят веднага щом колата започне да се движи, без да е отключена и запалена.

Най-популярните методи за кражба на автомобили обаче си остават тези с хакване на електронни системи. Ето защо, ако забележите човек с лаптоп до колата си, бъдете много внимателни.

Може би с помощта на този компютър разбойникът чете вашия алармен код. Експертите отбелязват, че най-ефективната защита срещу кражби е добра аларма или т.нар. самоделни прекъсвачи.

Освен това можете да инсталирате чип в двигателя, който не позволява стартиране на двигателя без в него да е собственикът с ключа. В крайна сметка е трудно да се предпазите от набезите на автоджамбазите, като каско полицата е едно от най-удачните решения.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Миро

    34 14 Отговор
    Няма спасение, само каското наистина може да покрие част от загубите
  • 2 Марио

    71 2 Отговор
    Самоделното ключе също - аз имам такова, което никой не може да се светне къде е и какво прекъсва. Два пъти вече се опитват да запалт колата, но йок.

    Коментиран от #7

  • 3 Гост

    111 1 Отговор
    Хахаххаха.. Браво бе! Едни вид, всеки се спасява кой и както може, сам за себе си?! Че за какво плащам заплатите на полиция, прокуратура, съд?! Спасението е институциите да започнат да си вършат работата и да се коригира Наказателният кодекс! Ама едва ли ще стане, щом и на вас не ви хрумва, че това е единственият работещ вариант!

    Коментиран от #24

  • 4 гост

    85 5 Отговор
    БЕЗПЛАТНА РЕКЛАМА НА "ЗАСТРАХОВКА КАСКО" ЛИ Е ТАЗИ СТАТИЯ.

    Коментиран от #8

  • 5 Миро Антонов

    15 1 Отговор
    Имаше един тарикат,който си беше вързал колата със стоманено въже,бастун на волана и кой знае колко още приспособления....не това е начина. Гараж,каско са що-годе приемливи похвати. Който няма гараж,а има автомобил за 50 000лв.или повече,ще се замисли дали да я държи пред блока. Големи,платени паркинги,с достъпни цени обаче и камери-като че ли е най-добре. Откъде обаче място от дадената община....
  • 6 Миризлив пор

    42 5 Отговор
    Започнаха да ловят бандити и хората се успокоиха и поспряха с каско-то. Щом се започна със статиите май тази зима пак ще започнат да ни учат на "застрахователна култура" т.е. да се крадът на поразия. Точно по тази причина много хора не карат нови коли а такива на по 15-20 години, просто иначе всяка година плащат за измислена застраховка колкото една такава кола.
  • 7 Boxer 3.0

    28 1 Отговор

    До коментар #2 от "Марио":

    И на моите коли съм им направил такива прекъсвачи. Не е невъзможна кражбата, но ще му отнеме време да намери "ключа от палатката". Време за което би откраднал няколко S-класи ;)

    Коментиран от #11

  • 8 Гтнвввм

    14 4 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    НЕ, платена е !
  • 9 Аз бих предложил...........

    46 0 Отговор
    Който го фанат разстрел в центъра на града пред публика.
  • 10 сдасад

    11 1 Отговор
    Тези варианти които са написани в статията като начин за предпазване,не помагат в никакъв случай.Могат да бъдат заобиколени елементарно.Има един начин който се нарича Зедер.Монтира се на волана и ти трябва флекс,за да го свалиш.Малко е грозно,но поне знаеш,че надали някой ще си играе да го реже,за да ти вземе колата.Има още и един два подобни варианта.Естествено,нищо не те спасява,ако решат да дойдат с рапатрака.
  • 11 сдасад

    14 0 Отговор

    До коментар #7 от "Boxer 3.0":

    На мен са ми крали чисто ново Ауди А6.Колата я взеха за няма и минута.За това време се стремят да вземат една кола.Както казваш,ако видят,че времето ще е по-дълго се отказват.Някои хора слагат скрит чип някъде на вътре в таблото,като при монтажа дори и собственика незнае къде е.Е при един автомобил крадците си бяха играли един час и разглобиха абсолютно цялото табло и пак взеха колата.Явно са имали нерви.Хаха...Между другото тези чипове могат д се заобиколят чрез изолиране на даден бушон.
  • 12 ДАДА

    33 5 Отговор
    ПРОСТО Е РЕШЕНИЕТО !!!! ЗАКРИЙТЕ ЧАСТИТЕ ВТОРА УПОТРЕБА И ВСИЧКО ПРИКЛЮЧВА !

    Коментиран от #15

  • 13 Кой68

    17 0 Отговор
    -12-е прав....Но автоджамбазите понякога /не е рядко/ играят със застраховките/застрахователите?
  • 14 само питане

    58 0 Отговор
    Къде отиват 1000 коли годишно? Това не са 1000 игли. Ами колите от предните години? Те къде са? Къде е полицията? Какво е свършила или само си получават заплата и пенсия едновременно? Къде отиват парите от платено паркиране и глоби за неправилно паркиране? Колко платени квартални многоетажни паркинги направиха?

    Коментиран от #29, #32

  • 15 Коментара

    22 1 Отговор

    До коментар #12 от "ДАДА":

    Следващият път като те заболи глава - отрежия и гарантирано няма да имаш повече главоболие...просто решение! Не няма да спрат кражбите за части повярвай ми. Много съм мислил за себе си по въпроса и за съжаление съм стигнал до извода, че единственото смислено нещо е каско ИЛИ някой дарак до 5К за който ти е все тая и му плащаш само гражданска. Не карам скъпа кола, но не е и за 5К... В момента съм дори без аларма, не че застрахователя ще я изплати на 100% ако изчезне, но поне не я мисля. За съжаление институциите наистина не си вършат работата....15% разкриваемост?!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 безпартиен

    67 1 Отговор
    Преди известно време бях в Турция на почивка с автомобила си.Помолих да бъде прибран и заключен за да не го откраднат.Човека ми каза,че и отключен да го оставя,нищо няма да изчезне от него.Присъдата за кражба от автомобила е 20 години!!!!Същото е и за кражба на целия автомобил!Та,това е решението дори и за тези 15 % които са хванати!!!!!

    Коментиран от #19

  • 18 Гост

    14 4 Отговор
    Има едно много просто, но ефективно решение - заключане на педалите. Челюсти, които ги захващат, заключват се с обикновен патрон. Няма как да се разбие, защото няма място да се удря или прави каквото и да е. Шперц, ами трудна работа, едва ли ще са готови за това което ще видят в краката си :-) Не се продава никъде, правено ми е по поръчка и за това, едва ли някой крадец ще е подготвен да види това :-)
  • 19 Гошо

    5 1 Отговор

    До коментар #17 от "безпартиен":

    Значи проблема е в законодателната а не в изпълнителната власт?!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Бат Мишо

    6 2 Отговор
    Ключ на помпата - сложен от приятел жичкаджия и нема грижи- друг вариянт е да си карате моско кът мене НЯМА ПАЛЕНЕ...аз поне нз как става а съм автомонтъор
  • 22 Бат Мишо

    4 3 Отговор
    ПС Писах и да завода в Русия - бензин да та удави компресия да та удуши ток да те убия и въртя с дрелката манивелата ( щот падна акумулатора на ИФА та от вътене )и НЯМА ПАЛЕНЕ че писах в русия относно феномена -ако пазят техническата документация ама казаха че конструктора е убит на Курската дъга 1943 и са преписвали от копия а копията ги няма щот завода фалирал- че с моско сте в пълна безопасност де от автокрадци - само остава да си решите проблема с автотранспорта
  • 23 filo

    1 1 Отговор
    Вариантите с два! Единият е да имате добра застраховка, а другият е да не си купувате скъпа кола и двата са надеждни.
  • 24 Ххх

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Докато умните се наумуват, хората направиха пари. А в случая - автокрадците. Пък ти продължавай да умуваш с очакване да заработят институциите.
  • 25 ОЛД

    7 0 Отговор
    Карайте стари коли!Нито ги крадат нито могат да ги хакнат.А и са по хубави от новите Таблети на колела.

    Коментиран от #30

  • 26 onq s konq

    3 0 Отговор
    И си казва статията колко много се краде в Сф,но тук започват разни да обясняват как са си направили тайни ключенца в колата,или пък колко е важно да имаме Каско.А е просто:Ако ви е мила колата,НЕ ХОДЕТЕ В СОФИЯ!
  • 27 Никола миленков

    11 0 Отговор
    Аз ще ви кажа как си предпазих колата,през 2016година си купих Х5 на 2 години ,веднага я застраховах и сложих допълнителна аларма и месец по късно една сутрин ставам да си водя детето на градина и колата я нямаше .За щастие бях предвидил подобно нещо,и бях сложил GPS И ЕДНО ПРОСТО МАИКИ КОЕТО Е КАТО ЧАСОВНИК ЗА ДЕЦА ОТ ПЪРВИ КЛАС ДЖАМБАЗИТЕ БЯХА НАМЕРИЛИ GPS, НО НЕ СЕ БЯХА СЕТИЛИ ЗА МАИКИТО КОЕТО СИ БЕШЕ НАЙ ОБИКНОВЕН ЧАСОВНИК С СИМ КАРТА НА ТЕЛЕНОР БЛАГОДАРЕНИЕ НА НЕГО СИ ОТКРИХ КОЛАТА БЕШЕ НА 6КМ ОТ КЪЩИ ОТИДОХ НАМЕРИХ СИ Я ИЗВИКАХ МВР И СИ Я ПРИБРАХ.

    Коментиран от #28

  • 28 Ники,

    5 0 Отговор

    До коментар #27 от "Никола миленков":

    Като ти омръзне колата и ти доскучее от еснафщина,постави под седалката шашка динамит и упоена дакаканда...
  • 29 Нико

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "само питане":

    Град Перник
  • 30 Хипермен

    6 0 Отговор

    До коментар #25 от "ОЛД":

    Много точно,старите и прости коли те правят независим от много глупости,откакто си взех тойота 95г автомат и голф2 автомат за всеки ден и се родих,не знам къде са сервизите.Имам и една по нова само за срещи ,защото в бг все още те преценят по колата при първа среща.
  • 31 Авто Джамбазов

    3 0 Отговор
    Това с лаптопа е отживелица. Всички флагмански телефони са пъти по-мощни от PC .. и няма нужда от комютър за да ви вземат спестяванията, оставени на улицата ... стига да харесат колата
  • 32 Много ясно

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "само питане":

    Полицаите също са в кюпа.Тези % на разкриваемост означава че някой джамбаз не си е внесъл членския внос към полицията.А и повечето скъпи коли се крадът няколко дни след изтичането на каското, та нали за това карат хората които го склюват да слагат техен GPS за да знаят къде е колата по всяко време и когато не сключиш ново каско.......колата се изпарява
  • 33 Нов

    1 0 Отговор
    Полицията беше осакатена още при малка София!А сега при голяма София,не могат нищо да свършат!Срещу репатриране,можете да заключите колата, за специално подготвено бетонно паркинг място.Освен това може да сложите СОТ системи, датчици за движение,за близост.Термо датчик е най добрия вариант.Всичко живо влязло в колата ви ще активира!
  • 34 Гост

    4 0 Отговор
    Само яки присъди за крадците е решението като в някои държави
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.