Отидете към основна версия

11 562 33

BMW-то с 650 коня ще се казва М1 или М8

  • bmw-
  • m1-
  • m8

 

В интернет пространството се завъртяха интересни слухове за плановете на BMW. По все още непотвърдената информация баварците се готвят да възродят един от най-необичайните си модели - M1.
 
За тези, които бъркат M1 с наточената версия на "единичката" (BMW 1M Coupe), ще кажем, че M1 е борец от съвсем друга категория. През 1978 година съвместно с Lamborghini е разработена спортна кола за участие в надпреварите от четвърта и пета група.
 
По регламент за състезание от четвърта група се допускат само серийни автомобили, произведени в тираж не по-малък от 400 екземпляра за 24 месеца и с минимум две места. Именно така се ражда едно от най-ценните от колекционерска гледна точка BMW-та.
 
Сега баварците разработват нов цивилен спортист, но маркетолозите на компанията все още се чудят дали да възродят моделния индекс М1 или да използват новото название M8. Инженерите на BMW обаче вече са определили мотора за този суперкар.
 
Той ще е V-образен осмак с мощност 650 к.с. Предполага се, че този двигател ще може да ускори лекия суперкар до 330 км/ч. Ако това се окаже истина, новото BMW ще се конкурира с автомобили от сорта на Audi R8, новото Porsche 911 и Mercedes-Benz SLS AMG.
 
Въпреки огромните инвестиции, които BMW направи в производството на въглеродни сплави, се говори, че новият баварски суперкар ще се изработва от традиционните алуминий, титан и магнезий. Масата му ще е 1 250 кг. Според портала BMWblog името ще е M1, а цената - 250 000 евро.

Първото BMW M1 е изложено в музея на баварската марка в Мюнхен

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини