Отидете към основна версия

21 862 81

Автомобили на бензин, газ или ток: кое е най-изгодно?

  • автомобили-
  • ток-
  • газ-
  • бензин

Изглежда, че отговорът е очевиден, но всъщност не толкова прост, колкото изглежда. Анализатори от Центъра за индустриални изследвания и консултации споделят резултатите от свое изследване, на тема кое гориво е по-изгодно за водача.

Сравнението включва автомобили, използващи три вида горива: бензин, газ и електричество. Според експертите, при среден годишен пробег на автомобил от 17 500 километра, на седмица водачите изминават средно около 335 километра. Ето какво се получава ако на тази база бъдат сравнени разходите за гориво.

Трябва да се има предвид, че инсталирането на газово оборудване ще струва допълнително около 1 000 лв. С консумацията на бензин в градска среда - средно около девет литра на 100 километра - получаваме седмични разходи от малко над 65 лв.

Що се отнася до газта, то известно е, че най-популярното гориво за коли с АГУ е пропан-бутан. Разходът е малко по-висок, но цената е наполовина по-ниска спрямо тази на бензина. Изчисленията показват, че потреблението на газ се увеличава с около 15-20% средно, спрямо бензина. Изчисленията сочат, че разходите за пропан-бутан са около 35 лв. седмично.

Има мнение, че шофирането на електрически автомобил е най-изгодно и тук анализаторът сравнява най-популярния модел в Европа Nissan Leaf със средностатистическа кола на бензин. Ако водачът планира да зарежда колата от "частен контакт", тогава трябва да вземете предвид тарифите на тока и съответно, разходите в определения регион.

Nissan Leaf се нуждае от 2.2 пълни зареждания седмично, за да преодолее същото разстояние, а консумацията на енергия на 100 километра е около 25 кВтч. За да се преодолеят 335 километра, е необходима 84 кВтч електроенергия или около 19 лв. при средната тарифа за електроенергия.

Експертът обаче посочва, че трябва обаче да се вземе предвид разликата в цената на различните видове автомобили: цената на електромобилите към момента е в пъти по-висока от тази на бензиновите, а монтирането на АГУ не е толкова голяма инвестиция. Така излиза, че към момента, все още е най-изгодно да се кара на пропан-бутан.

* В изследването не са включени дизелови автомобили.
* Цените са преобразувани в български лева според курса на деня.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 42 гласа.

Свързани новини