Отидете към основна версия

2 674 23

BMW и Mercedes без каршеринг в САЩ

  • daimler-
  • bmw-
  • carsharing

Daimler и BMW се отказват от своята CarSharing услуга в Северна Америка. Съвместното предприятие на германските автопроизводители - ShareNow, което се появи от марките Car2Go и DriveNow през февруари, обяви този ход на своя уебсайт. Услугата ще бъде прекратена и в някои европейски градове.


В изявление компанията посочва като причина за оттеглянето от Северна Америка "изключително трудните пазарни условия". По-конкретно това са силната конкуренция, повишаващите се оперативни разходи и липсата инфраструктура за електромобили. В САЩ и Канада услугата се предлага в Ню Йорк, Монреал, Сиатъл, Вашингтон и Ванкувър.


Клиенти липсват и в някои европейски градове


ShareNow също се отказва от Лондон, Брюксел и Флоренция. Причината за това е недостатъчният брой клиенти. В бъдеще услугата за споделяне на коли иска да се концентрира върху останалите 18 европейски града, в които компанията вече е активна. Daimler и BMW бяха представиха ShareNow едва през февруари като един от общо петте им съвместни проекта за мобилност.


Тогава автоконцерните обявиха голям пакет от инвестиции - повече от един милиард евро, за да разширят глобалната си позиция на конкурентния и бързо развиващ се пазар за споделяне на автомобили. В допълнение към ShareNow бяха създадени мобилна платформа за паркиране (ParkNow), станции за зареждане на електромобили (ChargeNow), мобилна платформа за планиране на пътувания (ReachNow) и услуги за споделено возене (FreeNow).


Тогавашните шефове на BMW и Daimler Харалд Крюгер и Дитер Цетше имаха настроение на оптимизъм и увереност, че ще раздвижат пазара с обединени сили. Все пак, бизнесът за споделяне на автомобили се оказа труден и за други финансово силни автоконцерни. Най-големият американски автопроизводител General Motors (GM) оттегли услугата си Maven от осем градове в Северна Америка. Ford, на свой ред, се отказа изцяло от предлагането на споделена мобилност.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини