Отидете към основна версия

51 428 123

Ниската скорост предизвиква все повече катастрофи

  • скорост-
  • катастрофа-
  • пътнотранспортно произшествие

Прекалено бавното шофиране и неоправдано ниските ограничения на скоростта стават причина за все повече пътнотранспортни произшествия, сочи проучване на британското Министерство на транспорта. Редица английски експерти изтъкват и факта, че водачите, които се влачат по пътищата на Острова, изнервят останалите участници в движението и така застрашават безопасността, съобщава Daily Star.

Според статистиките на транспортното министерство на Великобритания през последните пет години броят на загиналите и ранените вследствие на катастрофи, предизвикани от водачи, които карат със скорост далеч под ограниченията, е нараснал със 75%. Прекалено бавното шофиране става причина за средно три сериозни катастрофи по пътищата на страната седмично.

"Изобщо не съм изненадан от тази тревожна статистика", коментира Хю Бладън, основател на Алианса на британските водачи. "Прекалено бавното шофиране е егоистично и откровено глупаво и води до катастрофи. Отдавна твърдя, че такова поведение дразни останалите на пътя и ги принуждава да предприемат рисковани изпреварвания".

Бладън смята, че причина за нарастващия брой на катастрофите са и безсмислено ниските ограничения на скоростта. Според експерта те трябва да съответстват на реалните пътни условия, а не да са просто резултат от пожелателно мислене.

"Налагането на по-реалистични ограничения, които отговарят на условията в конкретния пътен участък, а не на представите на разни доброжелатели, определено може да помогне за справянето с проблема", отбелязва Бладън.

Шофирането със скорост далеч под ограничението без основателна причина е наказуемо по британския закон за движение по пътищата. Глобата за водачи, които карат опасно бавно, е £100 (€117).

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 92 гласа.

Свързани новини