Отидете към основна версия

8 401 67

Според шефа на VW ерата на традиционните автопроизводители е приключила

  • vw-
  • volkswagen

Автомобилната индустрия се променя. Ford ще произвежда електрически Mustang с четири врати. GM може да възкреси Hummer като марка за електрически SUV-та. Google пък разработва автономни автомобили. Времената са странни, а според изпълнителния директор на VW Херберт Дис компанията му би могла да тръгне по пътя на Nokia, в случай, че не се адаптира достатъчно бързо. Производителите на автомобили са под огромен натиск и бъдещото им финансово оцеляване може да бъде застрашено.


Дис изрази съмнения относно способността на VW да се адаптира към бързо променящата се индустрия, заявявайки пред висшите мениджъри на компанията, че ерата на класическите автоконцерни е приключила.

В момента производителите се надпреварват в технологичните иновации, срещайки нетипична конкуренция от Силициевата долина, която невинаги е фокусирана върху незабавна печалба. На всичкото отгоре VW и други производители са изправени пред все по-строги регулации за вредните емисии и повишаване на стандартите за безопасност, като успоредно се налага да разработват автономни и електрически коли, при това едновременно.

Част от плана на немския автоконцерн за развитие се състои в повишаване на пазарната му капитализация от сегашните му 91 милиарда евро до 200 милиарда евро. Това означава, че автопроизводителят ще се стреми да намали разходите си и да инвестира предимно в нови технологии. Според Херберт Дис VW може да спести пари от дейността си в Германия. Компанията ще отделя по-малко средства за проучване и развитие на горивни клетки, докато същевременно намалява разходите си чрез услугите си за мобилност.

През предстоящото десетилетие може да имаме възможността да наблюдаваме и изпитаме сеизмични промени в автоиндустрията. Електрическите и самоуправляващите се автомобили могат да направят чудеса за намаляване на замърсяването на въздуха и безопасността. Този технологичен възход обаче би означавал вероятно по-малко автосервизи и по-малко възможности за работа в бранша.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 16 гласа.

Свързани новини