Отидете към основна версия

7 325 14

VW с оферта от $2.9 млрд. за Navistar

  • navistar-
  • international-
  • vw-
  • volkswagen-
  • камиони

Volkswagen Group предложи да купи останалата част от Navistar International с оферта от 2.9 милиарда долара, за да си осигури по-силно присъствие на американския пазар за тежкотоварни автомобили и да засили позицията си в глобалната надпревара с конкурентните Daimler и Volvo AB. Това съобщава Bloomberg.

Дивизията на VW за тежкотоварни камиони Traton е създадена от придобиванията на германския MAN и на шведската Scania. Отделът години наред се бори да комбинира операциите си, преди да наеме бившия изпълнителен директор на Daimler Андреас Реншлер.

Чрез осигуряване на контрол върху Navistar, който изгражда International - марка за камиони, училищни автобуси, военни автомобили и двигатели, Traton би намалил зависимостта си от Европа и Южна Америка. По този начин дивизията би била по-добре подготвена да се конкурира с Daimler и Volvo, които вече имат големи операции в САЩ.

VW вече притежава дял от почти 17 процента в американския производител. Немците осъществиха закупуването през септември 2016-а, полагайки основите за бизнес в Северна Америка, най-големият източник на печалба в индустрията на тежкотоварни превозни средства. Daimler Freightliner и Volvo Mack вече генерират значителни продажби в региона.

Придобиването на Navistar може да бъде начин за VW да спести пари, тъй като производителите на автомобили и тежкотоварни превозни средства се подготвят за спад след години на растеж. В края на миналата година партньори на американската компания - производителят на двигатели на камиони Cummins и доставчикът Meritor - обявиха хиляди съкращения на работни места.

Най-големият акционер в Navistar е милиардерът Карл Икан. Не е ясно дали офертата на VW ще бъде достатъчна за 83-годишния инвеститор и за Марк Рачески, основателя и главен инвестиционен директор на MHR Fund Management - третият по големина акционер в компанията с 16% дял.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 13 гласа.

Свързани новини