Отидете към основна версия

6 762 10

Нови коли в България: Реекспорт и реални сделки

  • автомобили-
  • продажби-
  • българия-
  • реекспорт
Dacia продава най-много нови коли у нас

Статистика, която ви показваме илюстрира броя на новите регистрирани леки автомобили в България от 2005 г. до 2018 г., в хиляди единици. Интересното е, че през 2005-а в България са новорегистрирани общо 32 700 пътнически автомобила. Този обем обаче драстично намалява.

Пет години по-късно, през 2010 година той е едва 15 600 превозни средства. В следващите години новорегистрираните леки автомобили показват тенденция на растеж. През 2018-а броят на новите регистрирани леки автомобили в България достигна своя връх, от 38 000 бройки, но растежът не спря до тук.

През изминалата 2019 година броят продадени нови автомобили се увеличава до рекордните за нашата страна 44 449 бройки. Румънската марка Dacia продължава да е лидер с пазарен дял от 12.2% (по данни на focus2move). Трябва обаче да се има предвид и факторът, наречен реекспорт.

Не всички нови автомобили, регистрирани в страната ни остават тук. Практиката "реекспорт" (нови автомобили, продадени в България, само за да бъдат незабавно изнесени зад граница), макар и недотам лоялна, продължава да се използва масово от някои от вносителите на нови коли у нас.

Справка в статистиката на КАТ показва, че регистрираните и веднага след това дерегистрирани превозни средства у нас през изминалата година е около 14% от общите продажби на нови автомобили в България на годишна база. Има обаче и автомобили, които са внесени у нас и след това изнесени без регистрация.

По-любопитното в този случай е, че там процентите са почти двойно повече от тези, минали през КАТ. Така излиза, че всяка пета нова кола у нас, не остава на територията на страната ни. Груби сметки показват, че без реекспорт в България през миналата година са продадени под 35 000 нови коли. Данните на АСЕА са малко по-различни от тези на focus2move, но независимо от бройката, тя не е реална заради въпросния реекспорт.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 6 гласа.

Свързани новини