Отидете към основна версия

6 696 34

General Motors ликвидира марката Holden

  • general motors-
  • holden-
  • съкращения

General Motors обяви, че с цел оптимизация на разходите се изтегля от всички пазари с десен волан. Решението няма да подмине Австралия и Нова Зеландия, където продукцията на концерна се продава под марката Holden, а тя самата ще престане на съществува.

Дизайнерското бюро, отделът за разработки и тестовият полигон в Мелбърн ще бъдат закрити, в резултат на което работата си ще изгубят около 600 служители. 200 души ще продължат на поддържат сервизната мрежа на Holden, която ще обслужва автомобили на марката още 10 години.

Holden е основана през през 1856 г. в Аделаида от английския емигрант Джеймс Холдън. В началото на 20 в. компанията започва да ремонтира автомобилни каросерии, през 1918-а се захваща и с производството им, а през 1948 г. влиза в състава на General Motors.

През последните няколко години съдбата на най-известния автопроизводител в Австралия висеше на косъм. През 2017-а бе закрит последният завод на Holden, където се произвеждаше моделното семейство Commodore (Opel Insignia).

След ликвидирането на марката с доставките на американски автомобили в Австралия ще се занимава подразделението General Motors Specialty Vehicles (GMSV), което ще конвертира продукцията от ляв към десен волан за местния пазар. По тази схема в Австралия вече се продават Chevrolet Camaro и Silverado, а скоро трябва да започнат и продажбите на новия Corvette Stingray C8.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.

Свързани новини