Отидете към основна версия

9 880 47

Най-мощният сериен суперкар на нашето време

  • хиперкар-
  • електромобил-
  • lotus-
  • evija

Най-мощният сериен автомобил в наши дни не е рекордът Bugatti Chiron и дори не Hennessey Venom F5 или Koenigsegg, а електрически автомобил. По-конкретно става дума за модела Lotus Evija.

От 2020 година той влиза в производство, но предвидената серия е от само 130 екземпляра. Всеки от тях ще се продава на цена от 2.6 милиона долара. Какво всъщност представлява финалната версия на най-мощният суперкар на нашето време? Четири електромотора произвеждат общо 2000 конски сили.

В същото време електрическият суперкар не е твърде тежък (1 680 кг). Това става възможно благодарение на карбоновия монокок. Електрическият автомобил ускорява до сто за по-малко от 3 секунди, а до 300 км/ч за по-малко от 9 секунди. Максималната му скорост не се разкрива.

Знае се само, че тя надвишава 320 км/ч. Батерията, от която се захранват четирите електромотора е с капацитет 70 кВтч и осигурява автономен пробег от 400 км. Можете да заредите електрическата суперкола на Lotus от бързата станция само за 20 минути.

Lotus Evija има активна аеродинамика и камери вместо огледала за обратно виждане. Вратите се вдигат нагоре и са с електрическо задвижване. В кабината на очи се набива виртуално арматурно табло и волан в стила на колите от Формула 1.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 21 гласа.

Свързани новини