Отидете към основна версия

10 861 95

Невероятно, но факт: Има шанс Lada да се завърне по пътищата на Великобритания

  • lada-
  • автоваз-
  • великобритания

Автомобилите с марка Lada все още са сред най-популярните в Русия, където от производствената линия на всеки 21 секунди излиза нова кола, но сега, те имат сериозен шанс да се завърнат на Острова.

Стив Норман, вицепрезидент на Renault UK, заяви в едно интервю, че : "Обединеното кралство беше един от малкото пазари, на които Lada постигна успех. Убеден съм, че е подходящото време да ги върнем."

Това изказване идва 23 години след оттеглянето на Lada от Острова. Тогава шофьорите започнаха да избират по-доброто управление и по-икономичното използване на автомобили и нормално, отхвърлиха "Ладите".

Ще припомним, че компанията е създадена от съветското правителство през 60-те години на миналия век, за да се справи с нарастващото търсене на "лични автомобили" за вътрешните пазари, като сключват сделка с италианците от Fiat. Това се случва през 1966 година, когато АвтоВАЗ купува правата за популярния модел 125.

Той е и в основата на класическата форма на марката Lada. Държавната корпорация АвтоВАЗ строи гигантска фабрика близо до Москва, като тя и до днес е функционираща, но вече под ръководството на Renault. Това всъщност е третият по големина завод за автомобили в света.

През 70-те години АвтоВАЗ се решава на износ. Lada 1200 прави своя британски дебют на автомобилното изложение на Острова през 1973 година и започва да се продава във Великобритания година по-късно на цена от £999.

Въпреки въпросите относно производството и най-вече качеството, ограничената скорост и базовият и спартански интериор, автомобилът става хит сред доста голяма част от англичаните.

Този успех е затвърден от появилата се впоследствие Niva, което става през 1979 година. Тогава това е най-евтиното 4х4 превозно средство във Великобритания. Следват модела Riva, появил се на пазара на Острова през 1984-а и модернизираният хечбек Samara, който пристига през 1987 година на цена от 5053 паунда.

Новоприватизираният АвтоВАЗ обаче не може да бъде в крак с международното търсене и през 90-те години на миналия век продажбите на Lada във Великобритания намаляват драстично.

Също така британските фирми, които модифицират внесените автомобили, за да ги направят отговарящи на екологичните норми във Великобритания, не могат да са в крак с процеса, необходим за спазване на наредбите за вредни емисии в Европа. Така последната Lada е продадена на Острова на 4 юли 1997 година.

Сега, колкото и да е странно, изглежда, че има реален интерес за завръщането на Lada във Великобритания. Алън Бърд, който има сайт за продажба на резервни части за Lada във Великобритания, споделя, че в момента по пътищата на Острова все още се движат 3 500 "лади". Именно Бърд е инициатор за завръщането на марката във Великобритания.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 21 гласа.

Свързани новини