Отидете към основна версия

12 348 58

Камерите ще снимат и нарушения с над 10 км/ч

  • кат-
  • камери-
  • радари-
  • глоби

Радарите с камери вече ще засичат всяко превишение на ограниченията за скорост с над 10 км/ч, съобщава пред вестник “Труд” зам.-шефът на Главна дирекция “Охранителна полиция” комисар Алекси Стратиев, който оглявава Пътна полиция. Сега устройствата засичат само автомобили, които се движат с повече от 30 км/ч над позволеното.

КАТ планира да въведе новите мерки покрай празниците напролет. В края на април и началото на май се очаква силно активизиране на трафика заради почивните дни по Великден и Гергьовден. Дотогава трябва да бъдат обработени над 300 000 снимки на нарушения, направени от 15-те камери за 9 месеца. От КАТ обаче се оплакват, че на призовките се отзовавали едва около 30% он нарушителите.

Комисар Стратиев съобщава също, че се планира разместване на радарите с камери. Повечето водачи отдавна знаят разположението им, а карти с точните им координати за почти всеки модел навигационна система циркулират в интернет от месеци. В момента 15-те камери могат да се поставят на 30 места. Решението за преместване ще се взема от регионалните дирекции на МВР.

Същевременно стана ясно, че до края на този месец в Народното събрание ще бъде внесен проект за промени в Закона за движение по пътищата. В него се предвижда снимката от радар с камера да бъде правно приравнена с електронен фиш. Така собственикът на заснетия в нарушение автомобил ще може да плаща глобата си доброволно, след което фишът автоматично ще става акт.

В проекта са предвидени също двойни увеличения на глобите за т.нар. "леки" превишения на скоростта. Хванатите да карат с 10 км/ч над позволеното ще бъдат санкционирани с 20 вместо със сегашните 10 лв. Глобата за превишаване на ограниченията с между 11 и 20 км/ч се увеличава от 30 на 60 лв.

За сметка на това промените включват отпадане на санкцията с отнемане на книжката за превишена скорост за срок от 1 до 3 месеца.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини