Отидете към основна версия

87 045 56

Откриха загадъчен автомобил в гора край Киев

  • maybach-
  • zeppelin-
  • spohn-
  • stromlinie

В гора край украинската столица Киев ръждясва мистериозен олдтаймер, който прилича подозрително на смятания за изгубен завинаги Maybach Zeppelin Spohn Stromlinie. Често наричана "майбаха на Хитлер", тази лимузина е представена на автосалона в Берлин през 1932 г., но така и не стига до серийно производство.

Zeppelin Spohn Stromlinie е съвместен проект на Maybach и немското каросерийно ателие Carosseriebau Hermann Spohn. В онези години аеродинамиката и обтекаемостта тъкмо навлизат в автомобилния дизайн и прототипът получава наистина смели форми.

Освен с екстравагантните си форми Zeppelin Spohn Stromlinie спира дъха на посетителите на Берлинския автосалон преди 88 години и с техническите си нововъведения. Дръжките на вратите, например, са "вкопани" за по-малко въздушно съпротивление, резервните колела са скрити в предните калници, а заключването е централно. Изложбеният прототип има частично сгъваем покрив и фирмен комплект от 4 броя куфари.

Под предния капак на Maybach Zeppelin Spohn Stromlinie е монтиран 8.0-литров V12 от от модела DS8. Мощността от 203 к.с. се предава на задните колела през петстепенна полуавтоматична трансмисия.

Легендата гласи, че проектът е изоставен след заповед на самия Адолф Хитлер. Щом видял "цепелина", фюрерът отсякъл, че такъв автомобил противоречи на идеите на националсоциализма и усилията на германската конструкторска мисъл трябва да бъдат впрегнати в създаването на кола за народните маси.

Информацията за открития край Киев автомобил е оскъдна, но по снимките може да се съди, че става дума за реплика. Предният капак на находката напомня доста на Jaguar XJ от 1993-1994 г.

Съдбата на оригиналния Zeppelin Spohn Stromlinie остава неизвестна и до днес. Съществува версия, че са построени две бройки, но според д-р Хелмут Хофман, президент на немския Maybach Club, те са били унищожени по време на Втората световна война.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 104 гласа.

Свързани новини