Отидете към основна версия

7 996 15

Искат $235 хиляди за най-грозното BMW

  • bmw-
  • veritas-
  • sp90-
  • spohn

Уникален кабриолет Veritas с механика от BMW 328 и каросерия Spohn се продава в американския град Сейнт Луис. Макар далеч да не е първа красавица, колата е оценена на $235 000 (€217 035).

Дизайнът на BMW-Veritas SP90 Spohn е вдъхновен от американските автомобили от 50-те години на миналия век и по-специално от концептуалния General Motors Le Sabre. Огромните "плавници" на задните калници, изобилието от хром и практически хоризонталната радиаторна решетка обаче изглеждат малко неестествено на толкова малък автомобил.

Уникатът е внесен в Щатите от военнослужещ, завърнал се от Германия след Втората световна война. Собственикът обаче не успял да се оправи с поддръжката на шестцилиндровия редови двигател и продал колата на колекционера Лий Хартънг от Гленвю, щата Илинойс, който дълги години я съхранявал в частния си музей с още стотици олдтаймери.

След смъртта на Хартънг през 2011 г. съкровищата му били разпродадени. Veritas Spohn попаднала в друга колекция и била върната в движение, но без реставрация на каросерията. Две години по-късно кабриолетът взема участие в Конкурса за автомобилна елегантност на о-в Амилия.

Днес грозноватото поръчково BMW се намира в доста окаян вид. На места боята е опадала и под нея се показва оригиналният тюркоазен цвят, а оригиналните хромирани тасове и други детайли са се изгубили, но като цяло състоянието не е никак лошо за толкова стар и рядък автомобил.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 14 гласа.

Свързани новини