Отидете към основна версия

3 205 8

Почина дизайнерът на първия Mustang

  • ford-
  • mustang-
  • гейл халдърман

Авторът на първоначалния дизайн на класическия Ford Mustang от 1965 г. Гейл Халдърман е починал в болница в Охайо, съобщи семейството му. 87-годишният ветеран от златната ера на американското автомобилостроене е бил покосен от рак на черния дроб.

Халдърман постъпва на работа във Ford през 1953 г. като дизайнер в Lincoln-Mercury. Младият специалист обаче бързо е привлечен във Ford Design Studio, където участва в разработката на фирмения стил на марката.

Промените, които Гейл налага в моделната гама на Синия овал през 1957 г., са посрещнати положително от купувачите. Това се отразява моментално на продажбите и Ford успява да изпревари дотогавашния лидер Chevrolet.

През 1962 г. вицепрезидентът на Ford Лий Якока замисля нов достъпен спортен автомобил, с който да бъде привлечена младата аудитория. Разработката на дизайна на бъдещия Mustang е възложена на три отдела - Ford Design Studio, Lincoln-Mercury и Advanced Design, а предложените от Халдърман ескизи дават облика на първия макет на модела.

12 месеца по-късно проектът на Гейл става сериен автомобил, за който са събрани 22 000 поръчки още в деня на премиерата. За първата половина на 1964 г. Ford продава 126 000 "мустанга", а през 1965 г. - над половин милион.

След като се пенсионира през 1994 г., Халдърман превръща хамбара в ранчото си в музей, където събира скромна колекция от автомобили и дизайнерски проекти.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.

Свързани новини