Отидете към основна версия

3 971 49

Tesla Model S стана първият сериен електромобил с обсег над 640 км

  • tesla-
  • model s-
  • long range plus-
  • пробег

Tesla пусна в продажба модернизирана версия на Model S автономен пробег над 400 мили (644 км). Модификацията Long Range Plus вече има сертификат от американската Агенция за защита на околната среда (EPA), който удостоверява, че може да измине 402 мили (647 км) с едно зареждане в реални пътни условия, а не само в лаборатория.

Инженерите на Илон Мъск са успели да увеличат обсега с 6% чрез използване на олекотени материали, нови гуми Tempest с намалено съпротивление при търкаляне и джанти с по-добра аеродинамика. Нов е и управляващият алгоритъм на системата за рекуперация на кинетичната енергия при спиране, която вече работи при съвсем ниски скорости до достигане на пълен покой. Намалено е също триенето в предния електромотор, а механичната маслена помпа на задния е заменена с електрическа.

От EPA са успели да преодолеят границата от 400 мили от втория опит. През нощта преди първия тест изпитателите забравили да заключат "тѐслата" и електрониката влязла в режим на готовност, който изразходил 2% от заряда на батерията. В резултат на следващия ден новият Model S успял да измине само 391 мили (629 км). След критики от Илон Мъск агенцията повторила опита с напълно зареден акумулатор.

Версията Long Range Plus ускорява от 0 до 60 мили/ч (97 км/ч) за 3.7 сек., а максималната скорост е 249 км/ч. Базовата цена на електромобила в САЩ е $74 990 (€66 346).

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.

Свързани новини