Отидете към основна версия

32 636 35

Не позволиха на най-мощното Lamborghini да се движи по пътищата

  • lamborghini-
  • essenza-
  • scv12 coupe

Екстремният и най-мощен суперкар на Lamborghini е изцяло базиран като пистов болид и не може да се кара по обществени пътища. Става дума за Lamborghini Essenza SCV12 Coupe, което представлява силно преработен Aventador. Автомобилът отговаря на изискванията на международната федерация за автомобилни спортове FIA, но не и на тези, валидни за обществените пътища.

Автомобилът е олекотен с въглеродни влакна, а силата на натиск към асфалта е увеличена до 1200 килограма, като това се случва при скорост от 250 км/ч. Салонът е доминиран от гол карбон и алкантара. Появи се т.нар ролкейдж, а воланът е направен сваляем, като в състезателна кола. Налични са и подчертано спортни кресла.

Познатият 6.5-литров V12 е форсиран до 830 конски сили, което превръща Essenza в най-мощното Lamborghini в историята. Максималният въртящ момент се предава на задните колела през шестстепенна секвенциална скоростна кутия. И тъй като тези коли не могат да се карат по обществената пътна мрежа, от марката организира поредица от трак дни за собствениците на Lamborghini Essenza.

Освен това суперкарите ще се съхраняват и обслужват в специални гаражи в близост до завода на Lamborghini. Така се оказва, че дори и да си го купите не можете да шофирате най-мощното Lambo когато и където си поискате. Не можете дори да го паркирате в гаража си. И всичко това за няколко милиона долара (точната цена на колата не е известна).

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 39 гласа.

Свързани новини