Отидете към основна версия

11 920 34

Разкриха американски водороден суперкар, който ускорява от 0-100 км/ч за под 2,2 секунди (ВИДЕО)

  • hyperion xp-1-
  • водороден автомобил-
  • суперкар

Hyperion XP-1 звучи като име на космически кораб от научнофантастичен филм от 50-те години на миналия век, но всъщност е предстоящ водородно-електрически суперкар, обещаващ пробег от 1 635 километра. След месеци на тийзъри иновативната кола най-накрая бе представена. Това предаде Motor 1.  

Hyperion XP-1 Reveal from Hyperion on Vimeo.

Водородните горивни клетки генерират електрическа енергия, която задвижва и четирите колела на Hyperion XP-1 чрез тристепенна трансмисия. Това позволява на суперколата да развие от 0-100 км/ч за под 2,2 секунди. Максималната скорост на Hyperion XP-1 пък е 356 км/ч.  

Запазването на лекото тегло на иновативния автомобил е основен акцент в дизайна му. Водородната суперкола тежи само 1 248 килограма. XP-1 използва карбоново-титаниево монокок шаси с подсилена от титан композитна каросерия. Иновативният суперкар съхранява водорода в специални резервоари от въглеродни влакна.

Корпусът на XP-1 има две "летящи арки", които са поставени зад вратите на колата и имат две свойства. Те са активни аеродинамични елементи, които подобряват високоскоростното завиване, и също така функционират като слънчеви панели, способни да променят позицията си, за да следват траекторията на слънцето.

Основният недостатък на настоящите водородни превозни средства е липсата на инфраструктура за зареждане. Изглежда, че Hyperion има решение и на този проблем, тъй като компанията казва, че скоро ще представи и "план за революция в индустрията за зареждане с водород".

Производството на XP-1 ще започне през 2022-а, а Hyperion възнамерява да изгради 300 екземпляра от модела. Все още няма информация за цената на водородния суперкар.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 21 гласа.

Свързани новини