Отидете към основна версия

18 936 14

Nokia може да забрани продажбата на Mercedes-и в Германия

  • mercedes-benz-
  • nokia-
  • съдебен спор

Финландската компания спечели патентен спор в съда

Съдът в германския град Манхайм постанови, че Mercedes-Benz нарушава патентите на Nokia, използвайки мобилни технологии в своите автомобили без лиценз. Според Bloomberg, сега, предвид съдебното решение, Nokia може да поиска забрана за продажба на нови автомобили на марката на територията на Германия.

Според изданието, ако Nokia наистина иска да забрани продажбата на автомобили на Mercedes, финландската компания ще трябва да започне отделно съдебно производство и да внесе гаранция от 7 милиарда евро за нейното изпълнение. Тези пари са необходими, защото патентният собственик носи отговорност за загубите на ответника, ако забраната не влезе в сила.

Съобщава се още, че ако делото бъде заведено и удовлетворено, продажбите на Mercedes ще бъдат забранени. "Не можем да разберем присъдата на съда в Манхайм и ще обжалваме", казат от Dimler. Немската компания обаче смята, че няма да се стигне до забрана.

Nokia се стреми да работи директно с автомобилни производители и да получава такса за всеки продаден автомобил, който използва нейната технология (навигация и други системи), вместо да работи с производителите на части.

Според Ройтерс Nokia получава 1.4 милиарда евро годишно от лицензи, така че този въпрос е много важен за финландската компания. Няколко доставчици, включително Continental и Bosch, подкрепят Daimler в евентуални съдебни спорове. Nokia обаче се поддържа от други компании, включително от BMW и Volkswagen.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 33 гласа.

Свързани новини