Отидете към основна версия

7 402 12

5 000 лв. субсидия за електромобил

  • електромобили-
  • субсидия

Правителството одобри Национален план за действие за насърчаване на производството и ускореното навлизане на екологични превозни средства, който предвижда 5 000 лв. субсидия при покупката на електромобил и 2 500 за хибрид. Предлага се също освобождаване на електромобилите от годишен данък и пътна такса, както и диференциране на цените на винетките според екологичните характеристики на превозното средство.

Планът обхваща периода 2012-2014 г., което означава, че средствата за субсидиите трябва да бъдат осигурени до две години. Поради ограничените възможности на бюджета за възможен източник на финансиране се сочи търговията с парникови емисии. Броят на субсидираните покупки на екологични возила ще се определя година за година според моментните възможности на хазната.

Правителството предлага електромобилите да бъдат освободени от данък, а за хибридно возило да не се плаща минимум 5 години. По препоръка на Европейската комисия ще трябва да се премахне и таксата за регистрация на кола на ток. Предвижда се електромобилите да могат да се движат в лентите на градския транспорт.

Най-евтиният изцяло електрически автомобил на българския пазар Mitsubishi i-MiEV струва над 70 000 лв. Доста по-солидният като размери и оборудване Opel Ampera излиза над 83 000 лв.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини