Отидете към основна версия

5 621 23

Това е всичко, приятели... Новото Volvo ще бъде изградено на китайска платформа

  • самуелсон-
  • geely-
  • volvo-
  • китайска платформа

В разговор с британски медии, ръководителят на шведската марка Хакан Самуелсон потвърди, че новият продукт на Volvo ще се основава на платформата на Geely, а именно Sustainable Experience Architecture (SEA).

Първият автомобил, построен по архитектурата на SEA, беше шоукарът Lynk & Co Zero, което дебютира седмица по-рано. Платформата, разработена от Geely специално за електрически модели, ще се използва от всички марки, собственост на китайската корпорация, включително и от Volvo.

В бъдеще производителят на автомобили възнамерява да направи SEA „архитектура с отворен код“, в резултат на което разработката ще стане достъпна за компании на трети страни. Що се отнася до кросоувъра Volvo XC20, сегашната платформа CMA, върху която е построена например XC40, не е подходяща за такъв компактен модел.

В тази връзка изборът падна върху SEA, което също ще намали разходите за разработване на собствена платформа. В интервюто Самуелсон заявява още, че XC20 ще се захранва от електричество и ще бъде част от стратегия за електрифициране на половината от моделната линия на шведската марка до 2025 година.

От това следва, че XC20 ще бъде изваден на пазара през следващите 4 - 5 години. Sustainable Experience Architecture (SEA) е предназначена за електрически превозни средства с един, два или три електромотора. По-рано стана известно също, че Volvo работи върху нов електрически автомобил, който ще получи необичаен купеподобен корпус.

Засега в гамата на Volvo има само един изцяло електрически модел - XC40 Recharge P8 AWD. Кросоувърът е оборудван с два електрически мотора, които разполагат със системна мощност от 408 конски сили и изминава около 400 километра с едно зареждане.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.

Свързани новини