Отидете към основна версия

13 429 19

Продава се едно от 20-те комбита "Чайка"

  • газ-
  • газ-13-
  • чайка

В Русия се продава рядко комби ГАЗ-13С "Чайка". В края на 70-те години на миналия век в Рижската автобусна фабрика са произведени не повече от 20 такива автомобила, от които до днес са оцелели само 12.

Обявената за продажба "Чайка" е от по-късната серия с разделено от допълнителна четвърта стойка задно странично стъкло. Изработена е през 1980 г. и според собственика е окомплектована на 98%, като купувачът ще получи резервен двигател и много резервни части.

Санитарната "Чайка" има нужда от реставрация и основен ремонт. Седяла е дълго време на улицата без стъкла, а снимки на салона няма. За сметка на това комбито има оригинални съветски документи и ясна история, а табелката потвърждава, че трансформацията на лимузината в линейка е извършена в РАФ.

Медицинските "чайки" са произвеждани в дребни серии за партийната номенклатура в СССР. Заради безалтернативния черен цвят получава прякора "Черния доктор".

ГАЗ-13С се отличава от стандартната "Чайка" по удължения покрив, оригиналната задница с пета врата и компоновката на салона със сгъваеми седалки за лекар и медицинска сестра. Сложно оборудване липсва - предвидени са само кислородни бутилки, дефибрилатор и стойка за вливане на системи.

Макар да тежи с 350 кг повече, "Черния доктор" не отстъпва значително по динамика на лимузината. Под предния капак работи същият 5.5-литров V8 с мощност 195 к.с. За да се справи с нарасналото тегло, задният мост е усилен.

Продавачът е обявил цена от 2 млн. рубли (€21 988) за рядкото комби и това не е никак скъпо. Запазените в движение екземпляри струват поне пет пъти повече.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 18 гласа.

Свързани новини