Отидете към основна версия

3 134 9

Епизод 3 на Safety Bri4ka Academy: Световната пандемия на пътя – телефонът (ВИДЕО)

  • филип-
  • bri4ka-
  • шофиране

Никога не дръжте в ръцете си в автомобила друго, освен волана

В новия епизод на Safety Bri4ka Academy Филип и 8-кратният рали шампион Димитър Илиев показват нагледно до какви щети може да доведе използването на мобилен телефон в автомобила. В рамките на няколко симулации на инциденти, тестовият пилот на академията Г-н Катастрофа успява да удари пресичащ пешеходец, отворена врата от друг автомобил и препятствия по пътя.

Има три типа загуба на концентрация. Когато шофьорът гледа напред, но мисълта му е на друго място, когато настройва станциите на радиото или ръцете му са заети с нещо друго, а третият е зрително – тогава очите не следят ситуацията на пътя по някаква причина. Мобилните телефони са толкова опасни, защото обединяват трите вида разсейване. При скорост 50 км/ч, колкото е максималната разрешена в града, автомобилът изминава 14 метра в секунда, които при гледане в мобилния телефон се преминават на сляпо. При водене на разговор по телефона също има загуба на концентрация – ментална.

„За съжаление много хора използват телефона, считайки, че могат да се справят и са по-различни от другите. А не са. Не могат, защото никой не може. Във всеки един момент, в който шофьорът не мисли за управлението и пътя, а за друго, е опасно. Няма никакво значение кой колко е добър зад волана, защото присъства само физически. Фокусът трябва да е винаги напред, защото средата се променя постоянно“, коментира Димитър Илиев.

Симулациите на катастрофи на екипа показва, че всички удари са без реакция и натискане на спирачка. Подобни ситуации се случват всеки ден в България и за съжаление последиците някой път са фатални.

„Никога не дръжте в ръцете си в автомобила друго, освен волана. Телефони, цигари, напитки, забравете за тях“, поясни Филип от Bri4ka.com.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.

Свързани новини