Last news in Fakti

30 Ноември, 2020 12:39 3 126 9

Епизод 3 на Safety Bri4ka Academy: Световната пандемия на пътя – телефонът (ВИДЕО)

  • филип-
  • bri4ka-
  • шофиране

Никога не дръжте в ръцете си в автомобила друго, освен волана

В новия епизод на Safety Bri4ka Academy Филип и 8-кратният рали шампион Димитър Илиев показват нагледно до какви щети може да доведе използването на мобилен телефон в автомобила. В рамките на няколко симулации на инциденти, тестовият пилот на академията Г-н Катастрофа успява да удари пресичащ пешеходец, отворена врата от друг автомобил и препятствия по пътя.

Има три типа загуба на концентрация. Когато шофьорът гледа напред, но мисълта му е на друго място, когато настройва станциите на радиото или ръцете му са заети с нещо друго, а третият е зрително – тогава очите не следят ситуацията на пътя по някаква причина. Мобилните телефони са толкова опасни, защото обединяват трите вида разсейване. При скорост 50 км/ч, колкото е максималната разрешена в града, автомобилът изминава 14 метра в секунда, които при гледане в мобилния телефон се преминават на сляпо. При водене на разговор по телефона също има загуба на концентрация – ментална.

„За съжаление много хора използват телефона, считайки, че могат да се справят и са по-различни от другите. А не са. Не могат, защото никой не може. Във всеки един момент, в който шофьорът не мисли за управлението и пътя, а за друго, е опасно. Няма никакво значение кой колко е добър зад волана, защото присъства само физически. Фокусът трябва да е винаги напред, защото средата се променя постоянно“, коментира Димитър Илиев.

Симулациите на катастрофи на екипа показва, че всички удари са без реакция и натискане на спирачка. Подобни ситуации се случват всеки ден в България и за съжаление последиците някой път са фатални.

„Никога не дръжте в ръцете си в автомобила друго, освен волана. Телефони, цигари, напитки, забравете за тях“, поясни Филип от Bri4ka.com.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Случаен

    4 3 Отговор
    Добро видео ама да не бяха трошили Галант със спорт пакет, и то без ръжда

    Коментиран от #6

  • 2 Емил

    6 3 Отговор
    Хубаво предаване, ма това "доцент от ВИФ" е леко обидно! Не е нещо, с което да се хвалиш!!!

    Коментиран от #5

  • 3 сектант

    7 3 Отговор
    сезонът на бмв-тата дойде. репартрака ми е зареден с нафта догоре както и дъстъра
  • 4 йк к х

    11 1 Отговор
    Човекът го е казал ясно и точно и най-важното, това е самата истина.
    Обаче повечето водачи в БГ са бИнДЗИН в къвта и трудно може да ги убедиш. Дори и да се случи случка, те смятат, че това е било случайност, малшнас, виновен е "сельото" в което се е блъснал, нищо, че сельото е спрял на чевен сфетофар, а БОГЪТ на волана, си е гледал телефона и не е разбрал, че трябва и ой да спре.
    Случаи много, народ оскотял, поука няма и те така ,те.
  • 5 Бачо Киро

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Емил":

    Абе едно е да си бил автомобилизъм във ВИФ, да си станал 8 пъти шампион и да си доцент, при условие, че се занимаваш точно с това, което си учил и коментираш по специалността си. Няма лошо да си доцент от ВИФ по друго, ако става въпрос за неща от твоята компетентност. Лошо би било да си доктор пожарникар, а да си уж премиер, но да обикаляш с джипка да инспектираш строежи, все едно си към АПИ... Демек да даваш акъл за неща, от които бъкел не отбираш, да ти плащат за работа, която нито можеш да вършиш, нито разбираш, нито пък я и вършиш... Но пък други ти слушат глупостите и правят каквото кажеш... Ей тогава не е добре да се казва, че си доктор на нещо си, докато ти плащат за друго, а вършиш трето и в нищо от трите не си специалист.
    ..

    Коментиран от #9

  • 6 Бачо Киро

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "Случаен":

    За кво ти е тоя галант, музей ли имаш?

    Коментиран от #7

  • 7 Случаен

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Бачо Киро":

    Може и да имам
  • 8 бай онзи

    2 0 Отговор
    от цялото нещо разбрахме че галанта е куче като става въпрос за удари :)
  • 9 Bbb

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Бачо Киро":

    И Кво Ново освен реклама за бричка и доцента, карго питат Филип и той като Бойко и бай Тошо всичко прави за народа, а ние прости прости се в телефоните и все катастрофи правим. Нищо че Фифи и другите кат него дрифтят и правят глупости по улиците ама то било едно време сега вече не. Порасна му работата и взе и той да спасява клетия българин