Отидете към основна версия

3 301 9

Може ли Ford F-150 да зареди BMW i3?

  • ford-
  • bmw-
  • f-150-
  • i3-
  • powerboost-
  • генератор

Ентусиасти от YouTube-канала TFLnow проведоха експеримент, за да установят дали широко рекламираният бордови генератор на новия Ford F-150 може да се използва за зареждане на електромобили. Полезната екстра се предлага за хибридната модификация на пикапа PowerBoost с 3.5-литров V6, компактен електромотор и батерия.

7.2-киловатовият генератор на F-150 може да захранва едновременно пет розетки, разположени на различни места по каросерията. Опцията е хит сред собствениците, които използват пикапите си за работни коне, тъй като позволява използването на електрически инструменти дори на места, където няма ток.

За да тестват дали Ford F-150 може да "съживи" електромобил с напълно изтощена батерия, от TFLnow избират за "пациент" BMW i3. Баварският електромобил изглежда подходящ най-вече заради малкия акумулатор с капацитет 22 кВтч.

Оказва се, че при намалена до 3.8 кВт мощност генераторът на PowerBoost успява да зареди батериите на i3 за около 6 часа. При пълна мощност от 7.2 кВт пък бордовата електроника на BMW-то прогнозира, че капацитетът на акумулатора ще бъде запълнен за 4 часа. В действителност процесът отнема 3 часа и 25 минути.

По време на експеримента двигателят на F-150 работи на празни обороти, което позволява да бъде изчислена цената на подобна спасителна операция. За времето, в което зарежда батериите на електромобила, силовата установка на пикапа изхарчва 11.2 литра бензин.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.

Свързани новини